PASIASTY FLAMMKUCHEN

PASIASTY FLAMMKUCHEN

To tradycyjne alzackie danie, lekkie, chrupiące, przy tym zdecydowanie – „number one” tej wiosny, z zielonymi warzywami wyłożonymi na crème fraîche ze szczypiorkiem.

Tym razem zielono nam w głowie, tak samo jak zielono zrobiło się po ostatnich ulewach, to zdecydowanie najpiękniejsza pora roku.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 80 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 500g MĄKI PSZENNEJ
  • SZKLANKA LETNIEJ WODY
  • 50 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • PÓŁ ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
  • 2 ŁYŻKI OLEJU
  • ŁYŻECZKA SOLI
  • OLIWA Z OLIWEK

FLAMMKUCHEN WIERZCH

  • 200 g crème fraîche LUB 150 g ŚMIETANY 18% i 50 g ŚMIETANY 30%
  • GARŚĆ SZCZYPIORKU
  • 100 g BOBU
  • 50 g ZIELONEGO GROSZKU
  • 2 DUŻE CUKINIE
  • GARŚĆ LIŚCI BAZYLII I NATKI PIETRUSZKI
  • OLIWA Z OLIWEK
  • 2 ŁYŻECZKI ORZESZKÓW PINI
  • SZCZYPTA PIEPRZU
  • SZCZYPTA SOLI

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA


Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj 2 łyżki oleju oraz łyżeczkę soli.

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

Do szklanki z letnią wodą wrzuć drożdże, wsyp pół łyżeczki cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, odstaw na 5 minut.

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie miękkie ciasto, odstaw je na bok i przykryj bawełnianą ściereczką.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FLAMMKUCHEN Z BOCZKIEM I CEBULĄ, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

Szczypiorek pokrój, wrzuć do śmietany crème fraîche lub 150 g śmietany 18% wymieszanej z 50 g śmietaną 30%, potem lekko posól.

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

Cukinie potnij w cienkie paski, następnie podgotuj delikatnie bób i zielony groszek, odcedź.

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

Zblenduj liście bazylii, natki pietruszki oraz orzeszki pinii wymieszane z oliwą z oliwek, miksuj dopóki uzyskasz ziołowe pesto.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PASIASTY FLAMMKUCHEN, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj jak najcieniej na kształt prostokąta, potem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków.

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

Posmaruj ciasto śmietaną z pokrojoną dymką, później gdzieniegdzie posmaruj ziołowym pesto.

Jeśli lubisz potrawy o bardziej wyrazistym smaku, polecamy dodać do śmietany przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, natomiast na wierzch możecie położyć pokrojone w krążki chilli.

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

Poukładaj na wierzchu prostopadle do dłuższego boku ciasta, równo jeden za drugim paski cukinii , następnie posyp bobem i zielonym groszkiem na sam koniec posyp tłuczonym pieprzem.

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

Jeśli lubisz chrupiące boczki polecamy posmarować je przed wstawieniem do piekarnika oliwą z oliwek.

Wsadź pasiasty flammkuchen do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz około 12-15 minut, dopóki ciasto się zarumieni.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PASIASTY FLAMMKUCHEN, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

Jeden flammkuchen możesz spokojnie podzielić na pół lub jeśli chcesz, podziel na początku wyrośnięte ciasto od razu na cztery części.

ŻREM.PL, PASIASTY FLAMMKUCHEN , SEPARATOR

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PASIASTY FLAMMKUCHEN, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

FLAMMKUCHEN INACZEJ:

Pasiasty flammkuchen, to nie jedyny nasz przepis na ten placek, zachęcamy również do upieczenia go na sposób tradycyjny z boczkiem i cebulą, przepis znajdziecie tutaj:

FLAMMKUCHEN Z BOCZKIEM


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FLAMMKUCHEN Z BOCZKIEM I CEBULĄ, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Jesienią, kiedy w sklepach i na targach pojawi się dynia, polecamy żółto pomarańczowy flammkuchen z kiełkami lub miodem.

FLAMMKUCHEN Z DYNIĄ I KAKI


– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

GRILLOWANE ROLLSY Z CUKINIĄ

MAGO LASSI


PASIASTY FLAMMKUCHEN ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.