FLAMMKUCHEN Z BOCZKIEM
Flammekueche lub flammkuchen – tradycyjne alzackie danie, czyli ciasto chlebowe, cebula, boczek i crème fraîche .
Dwa lata temu ekipa ŻREM zwiedzała Monachium, trafiliśmy do dość ascetycznej w swym wyglądzie francuskiej knajpki. Podano nam cienkie ciasto, ze śmietaną i boczkiem, jednak wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy, że to właśnie był flammkuchen.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
CIASTO
- 500g MĄKI PSZENNEJ
- SZKLANKA LETNIEJ WODY
- 50 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- PÓŁ ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
- 2 ŁYŻKI OLEJU
- ŁYŻECZKA SOLI
- OLIWA Z OLIWEK
FLAMMKUCHEN WIERZCH
- 200 g crème fraîche LUB 150 g ŚMIETANY 18% i 50 g ŚMIETANY 30%
- GARŚĆ CEBULI DYMKI
- 300 g BOCZKU GOTOWANEGO
- 2 CZERWONE CEBULE
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- SZCZYPTA PIEPRZU
- SZCZYPTA SOLI
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj 2 łyżki oleju oraz łyżeczkę soli.
Do szklanki z letnią wodą wrzuć drożdże, wsyp pół łyżeczki cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, odstaw na 5 minut.
Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie miękkie ciasto, odstaw je na bok i przykryj bawełnianą ściereczką.
Dymkę pokrój, wrzuć do śmietany crème fraîche lub 150 g śmietany 18% i 50 g śmietany 30%, potem lekko posól.
Boczek potnij w cienkie plasterki, następnie przysmaż lekko na grillu lub patelni.
Czerwoną cebulę pokrój wzdłuż w piórka, później obierz ząbki czosnku i pokrój je na plasterki.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj jak najcieniej na kształt prostokąta, potem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków.
Posmaruj ciasto śmietaną z pokrojoną dymką, poukładaj na wierzchu przypieczony boczek, następnie czerwoną cebulę i czosnek.
Jeśli lubisz chrupiące boczki polecamy posmarować je przed wstawieniem do piekarnika oliwą z oliwek.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz około 12-15 minut, dopóki ciasto się zarumieni.
Jeden flammkuchen możesz spokojnie podzielić na pół lub jeśli chcesz, podziel na początku wyrośnięte ciasto od razu na cztery części.
FLAMMKUCHEN INACZEJ:
Flammkuchen z boczkiem, to nie jedyny nasz przepis na ten placek, zachęcamy również do upieczenia go na inne sposoby, przepisy znajdziecie tutaj:
Jesienią, kiedy w sklepach i na targach pojawi się dynia, polecamy żółto pomarańczowy flammkuchen z kiełkami lub miodem.
FLAMMKUCHEN Z DYNIĄ I KAKI
POLECAMY DO POŻARCIA
SMOOTHIE JOGURTOWE Z NASIONAMI HISZPAŃSKIEJ SZAŁWII