FLAMMKUCHEN Z DYNIĄ I KAKI
FLAMMKUCHEN, CIENKI DROŻDŻOWY PLACEK, A NA NIM ŚMIETANOWY KREM ORAZ MNÓSTWO ŻÓŁTO POMARAŃCZOWYCH WARZYW.
Jeśli kochasz pizzę, to i flammkuchen pokochasz, zatem zachęcamy do jego przygotowania. Ciasto jest chrupiące, krem delikatny, bowiem ser mozzarella nadaje mu aksamitnej tekstury. Do tego wykorzystujemy te warzywa, które o tej porze roku są łatwo dostępne, a co więcej przypominają nam piękną polską jesień.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 80 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
CIASTO
- 500g MĄKI PSZENNEJ
- SZKLANKA LETNIEJ WODY
- 50 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- PÓŁ ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
- 2 ŁYŻKI OLEJU
- ŁYŻECZKA SOLI
- OLIWA Z OLIWEK
FLAMMKUCHEN WIERZCH
- 200 g crème fraîche LUB 150 g ŚMIETANY 18% i 50 g ŚMIETANY 30%
- 200 g SERA MOZZARELLA
- MAŁA DYNIA ( U NAS HONEYNUT)
- OWOC KAKI
- ŻÓŁTA PAPRYKA
- 2 SZCZYPTY CZARNEGO MIELONEGO PIEPRZU
- 3 SZCZYPTY SOLI
- SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- KIEŁKI LUB MIÓD (OPCJONALNIE – U NAS LIPOWY Z PASIEKI U ŚLIWY)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj 2 łyżki oleju oraz łyżeczkę soli.
Do szklanki z letnią wodą wrzuć drożdże, wsyp pół łyżeczki cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, odstaw na 5 minut.
Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie miękkie ciasto, odstaw je na bok i przykryj bawełnianą ściereczką.
Ser mozzarella pokrój w małą kostkę, wrzuć do śmietany crème fraîche lub 150 g śmietany 18% wymieszanej z 50 g śmietaną 30%, potem dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i lekko posól.
Dynię potnij w cienkie paski, następnie oddziel od skórki.
Owoc kaki i żółtą paprykę umyj pod bieżącą zimna wodą, później pokrój je w plasterki.
Miseczka, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, każdą z nich rozwałkuj jak najcieniej na kształt prostokąta, potem ułóż po dwie na blaszkach wyłożonych papierem do wypieków.
Na każdy kawałek ciasta wyłóż śmietanę z serem mozzarella, następnie rozsmaruj ją prawie po sam brzeg.
Na wierzchu poukładaj paski dyni, potem wyłóż plasterki kaki i żółtej papryki.
Jeśli lubisz chrupiące boczki polecamy posmarować je przed wstawieniem do piekarnika oliwą z oliwek.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 230°C na wyższą półkę i piecz około 10-12 minut, dopóki ciasto się zarumieni. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, zatem pilnuj, aby flammkuchen się nie przypalił.
Jeśli lubisz słodkości możesz ciepły flammkuchen polać miodem, jeśli nie posyp go świeżymi kiełkami.
FLAMMKUCHEN INACZEJ:
To nie jedyny nasz przepis na ten placek, zachęcamy również do upieczenia go na sposób tradycyjny z boczkiem i cebulą, lub wege, przepisy znajdziecie tutaj:
Jeśli nie jesteście mięsożercami, zachęcamy do upieczenia flammkuchen z cukinią i bobem, tym razem na zielono!