PASIASTY FLAMMKUCHEN
To tradycyjne alzackie danie, lekkie, chrupiące, przy tym zdecydowanie – „number one” tej wiosny, z zielonymi warzywami wyłożonymi na crème fraîche ze szczypiorkiem.
Tym razem zielono nam w głowie, tak samo jak zielono zrobiło się po ostatnich ulewach, to zdecydowanie najpiękniejsza pora roku.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 80 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
CIASTO
- 500g MĄKI PSZENNEJ
- SZKLANKA LETNIEJ WODY
- 50 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- PÓŁ ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
- 2 ŁYŻKI OLEJU
- ŁYŻECZKA SOLI
- OLIWA Z OLIWEK
FLAMMKUCHEN WIERZCH
- 200 g crème fraîche LUB 150 g ŚMIETANY 18% i 50 g ŚMIETANY 30%
- GARŚĆ SZCZYPIORKU
- 100 g BOBU
- 50 g ZIELONEGO GROSZKU
- 2 DUŻE CUKINIE
- GARŚĆ LIŚCI BAZYLII I NATKI PIETRUSZKI
- OLIWA Z OLIWEK
- 2 ŁYŻECZKI ORZESZKÓW PINI
- SZCZYPTA PIEPRZU
- SZCZYPTA SOLI
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj 2 łyżki oleju oraz łyżeczkę soli.
Do szklanki z letnią wodą wrzuć drożdże, wsyp pół łyżeczki cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, odstaw na 5 minut.
Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie miękkie ciasto, odstaw je na bok i przykryj bawełnianą ściereczką.
Szczypiorek pokrój, wrzuć do śmietany crème fraîche lub 150 g śmietany 18% wymieszanej z 50 g śmietaną 30%, potem lekko posól.
Cukinie potnij w cienkie paski, następnie podgotuj delikatnie bób i zielony groszek, odcedź.
Zblenduj liście bazylii, natki pietruszki oraz orzeszki pinii wymieszane z oliwą z oliwek, miksuj dopóki uzyskasz ziołowe pesto.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj jak najcieniej na kształt prostokąta, potem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków.
Posmaruj ciasto śmietaną z pokrojoną dymką, później gdzieniegdzie posmaruj ziołowym pesto.
Jeśli lubisz potrawy o bardziej wyrazistym smaku, polecamy dodać do śmietany przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, natomiast na wierzch możecie położyć pokrojone w krążki chilli.
Poukładaj na wierzchu prostopadle do dłuższego boku ciasta, równo jeden za drugim paski cukinii , następnie posyp bobem i zielonym groszkiem na sam koniec posyp tłuczonym pieprzem.
Jeśli lubisz chrupiące boczki polecamy posmarować je przed wstawieniem do piekarnika oliwą z oliwek.
Wsadź pasiasty flammkuchen do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz około 12-15 minut, dopóki ciasto się zarumieni.
Jeden flammkuchen możesz spokojnie podzielić na pół lub jeśli chcesz, podziel na początku wyrośnięte ciasto od razu na cztery części.
FLAMMKUCHEN INACZEJ:
Pasiasty flammkuchen, to nie jedyny nasz przepis na ten placek, zachęcamy również do upieczenia go na sposób tradycyjny z boczkiem i cebulą, przepis znajdziecie tutaj:
Jesienią, kiedy w sklepach i na targach pojawi się dynia, polecamy żółto pomarańczowy flammkuchen z kiełkami lub miodem.
FLAMMKUCHEN Z DYNIĄ I KAKI