ZUPA AMORE POMMODORE – NIEZWYCZAJNA POMIDOROWA
Z pieczonych pomidorów, a co więcej z mlekiem kokosowym i otartą skórką z cytryny.
Zupa pomidorowa skradła nasze serca już kiedy byliśmy dziećmi, natomiast ta wersja zupy z pewnością zagości na waszych talerzach, gdyż jest równie pyszna!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 60 MIN
PORCJE: 6
SKŁADNIKI
- 9 POMIDORÓW
- 3 MAŁE CEBULE
- 6 ZĄBKÓW CZOSNKU
- 8 ŁYŻEK PASSATY POMIDOROWEJ
- 3 ŁYŻKI OTARTEJ SKÓRKI Z CYTRYNY
- 4 ŁYŻKI CHIPSÓW KOKOSOWYCH
- 3 cm IMBIRU
- 4 GAŁĄZKI TYMIANKU
- 350 ml MLEKA KOKOSOWEGO
- OLIWA Z OLIWEK
- SÓL I PIEPRZ
TYMIANEK – ZIOŁO Z POŁUDNIA EUROPY
Występuje także pod nazwami macierzanka tymianek, tymian. Pochodzi z terenów basenu Morza Śródziemnego, ale dziś uprawiana jest także w innych częściach świata, jest idealnym dodatkiem do zup i farszów. Ze względu na swój wyrazisty smak zajmuje wysokie miejsce w kuchni francuskiej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
PO PIERWSZE
Musisz upiec pomidory, więc przygotuj naczynie żaroodporne, ułóż w nim umyte, przekrojone na pół pomidory, pokrojoną w paski cebulę oraz nieobrane ząbki czosnku, posyp tymiankiem, skrop oliwą z oliwek, następnie wsadź na górna półkę i piecz około 35 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Będą gotowe, jeśli będą wyglądać jak te poniżej.
PO DRUGIE
Poczekaj, aż warzywa przestygną, potem przełóż je do garnka i zmiksuj.
Do blendera wlej 6 łyżek zmiksowanej pulpy pomidorowej, wrzuć 2 łyżki otartej skórki z cytryny i obrany, pokrojony w paski imbir, następnie zmiksuj, wlej do garnka.
Dodaj 8 łyżek passaty pomidorowej, sól i pieprz, później wymieszaj dokładnie.
Kolejno wlej 250 ml mleka kokosowego, włącz kuchenkę i ustaw moc na 7 ( skala 1-15 ), doprowadź do zagrzania, lecz nie do zagotowania, ponieważ mleczko może się zwarzyć, resztę mleka kokosowego ubij na sztywno.
Na patelni upraż chipsy kokosowe, tak aby się zarumieniły, polecamy chipsy firmy Alesto, Bio Organic, cena około 6 zł.
PO TRZECIE
Do głębokich talerzy, lub miseczek wlej zupę, wyłóż na nią po łyżce ubitego mleka kokosowego, posyp uprażonymi chipsami i otartą skórką z cytryny, potem jedz szybko, żeby nikt ci nie zeżarł!
Jeśli obawiasz się, że zupa może być zbyt mało konkretna, możesz podać ją z grzankami lub z ryżem.
Jest również przepyszna na drugi dzień, spokojnie możesz zapakować ją do szklanego pojemnika i zjeść odgrzaną w pracy.
ZUPA ZERO WASTE
Polecamy mleko kokosowe firmy Orient Gourmet, kupujemy je w opakowaniu 1000ml w sklepie internetowym, cena około 13 zł, dzięki temu możemy je wykorzystać aż do trzech obiadów.
SAY YELLOW ! – CZYLI ŻÓŁTE CURRY Z ŻÓŁTYMI WARZYWAMI I JAŚMINOWYM RYŻEM, to jedno z dań, które koniecznie musisz wypróbować, jeśli jesteś fanem kokosowego mleka.
Znajdziesz je też TUTAJ: