KASZA OGŁASZA: JEDZ! WĄTRÓBKĘ
Wątróbka z cynamonem i zielonym towarzystwem.
Kasza gryczana coraz częściej gości w naszej kuchni, raz z szałwiowym masłem, raz z pulpetami, a tym razem z wątróbką, zatem zachęcamy do jej przyrządzenia i pożarcia z zielonymi warzywami.
CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 40 MINUT
PORCJE:4
SKŁADNIKI
- 200 g KASZY GRYCZANEJ
- 450 g WĄTRÓBKI
- PÓŁ SZKLANKI MLEKA
- 150 g ZIELONEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ
- MAŁY BROKUŁ
- 100 g GROSZKU
- 150 g BOBU
- CZERWONA CEBULA
- OLIWA Z OLIWEK
- 25 g MASŁA
- ŁYŻECZKA CYNAMONU
- SÓL I PIEPRZ
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Na dzień dobry zajmij się wątróbką, to znaczy opłucz, oczyść, wsadź do miseczki i zalej mlekiem, ponieważ musi ona w nim leżakować mniej więcej 10 minut.
Kasza musi być przepłukana pod bieżącą wodą, następnie ugotowana, czyli… do garnka wlej wodę, wrzuć kaszę, posól, kiedy woda zacznie wrzeć włącz czasomierz na około 13 minut.
Warzywa: fasolkę szparagową, bób, oraz brokuł podzielony na małe różyczki zalej wodą i gotuj, kiedy woda zacznie wrzeć, dorzuć groszek, potem gotuj jeszcze 2 minuty, odcedź.
Jeśli nie masz świeżych warzyw, możesz dodać mrożone, wtedy wrzuć je na sitko, przepłucz pod bieżącą wodą i wrzuć od razu na patelnię.
Ugotowaną kaszę odcedź, potem przykryj bawełnianą ściereczką, odstaw na bok i zabierz się do reszty.
KIEDY KASZA JEST GOTOWA…
Patelnię pozostaw na kuchence, nalej oliwy z oliwek i nałóż masło, potem wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodaj odcedzoną wątróbkę i mieszaj i mieszaj… poprósz cynamonem i co? i mieszaj…delikatnie na małym ogniu, później dorzuć warzywa i dla odmiany pomieszaj.
KASZA – FINISZUJEMY:
Na talerzu wyłóż kaszę, a na kaszy wątróbkę z zielonymi warzywami.
Najpierw spójrz, jak to danie pięknie wygląda… potem jedz z przyjemnością!
Kaszę z wątróbką możesz zapakować do pojemnika, przechować w lodówce przez noc a później wszamać na lunch w pracy.