SAŁATKA Z JEŻYNAMI
Jeżeli szukacie sałatki z jeżynami, która zachwyci wszystkich, to zdecydowanie ta będzie jedną z najlepszych. Sezon jeżynowy w pełni, borówkowy jeszcze też, zatem nic prostszego jak wykorzystanie pysznych ogrodowych skarbów do przygotowania tego dania.
Nie da się ukryć, że magicznym składnikiem tej sałatki jest niewątpliwie sos, bowiem to właśnie on nadaje wyjątkowego smaku całości.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJE: 6
SKŁADNIKI
- 200 g ŚWIEŻEJ RUKOLI
- OGÓREK
- AWOKADO
- GARŚĆ ORZECHÓW LASKOWYCH
- SER FETA
- SZKLANKA JEŻYN
- SZKLANKA BORÓWEK AMERYKAŃSKICH
SOS
- SOK Z LIMONKI
- 1/3 SZKLANKI OLIWY Z OLIWEK
- GARŚĆ ŚWIEŻEJ MIĘTY
- ŁYŻKA MIODU LUB SYROPU KLONOWEGO
- 2 SZCZYPTY SOLI
- SZCZYPTA CZARNEGO MIELONEGO PIEPRZU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Liście rukoli opłucz pod zimną, bieżącą wodą, następnie osusz.
Nie obieraj ogórka, bowiem ze skórką będzie pięknie prezentował się w sałatce, pokrój go w cienki plastry.
Jeżyny i borówki amerykańskie również opłucz pod zimną bieżącą wodą, potem odczekaj aż przeschną.
Ser feta rozdrobnij lub pokrój w kostkę, następnie upraż orzechy laskowe.
Jeśli lubisz nietuzinkową ceramikę i cenisz sobie ręczną robotę, zapraszamy do naszej pracowni ŻREMnaTALERZACH. Dzięki oryginalnym dodatkom możesz stworzyć niepowtarzalne kompozycje na stół, które zachwycą twoich gości, a co więcej każdego dnia będą czynić twe dania wyjątkowymi.
Awokado przetnij na pół, później usuń pestkę i skórkę.
Potnij je w paseczki, jednak pamiętaj, że warto je skropić cytryną, aby nie zczerniało.
Kolej na sos, zatem wlej wszystkie składniki: oliwę z oliwek, sok z limonki, wsyp sól i pieprz, wymieszaj.
Liście mięty drobno posiekaj, następnie dodaj do sosu.
Na talerz wyłóż na przemian liście rukoli, plasterki ogórka i awokado, potem posyp pokruszonym serem feta.
Kolejno dołóż jeżyny, borówki, później prażone orzechy laskowe,
Sałatkę polej limonkowo – miętowym sosem tuż przed podaniem i nie jedz od razu, tylko daj oczy nacieszyć, bowiem sałatka wygląda zjawiskowo!
SMACZNEGO!