KANDYZOWANA ROZKOSZ
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJA:1
SKŁADNIKI
- 200 g JOGURTU GRECKIEGO
- ŁYŻKA STOŁOWA PŁATKÓW OWSIANYCH
- ŁYŻECZKA SIEMIENIA LNIANEGO
- ŁYŻECZKA NASION CHIA
KANDYZOWANA SKÓRKA
- SKÓRKA Z DWÓCH POMARAŃCZY
- 15 ŁYŻECZEK CUKRU KRYSZTAŁU
- WODA
- MIÓD
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kandyzowana skórka z pomarańczy, to dodatek, który warto mieć w swojej spiżarni, żeby ją zrobić potrzebujesz tylko 45 minut.
Pomarańcze umyj, wyparz, następnie obierz, ważne jest to, aby usunąć jak najwięcej białej części znajdującej się tuż pod skórką, ponieważ to ona odpowiada za gorzki smak.
Dobrze naostrzony nóż to podstawa, pokrój skórkę w cieniuteńkie paseczki, potem wrzuć do garnuszka.
Nalej wody do garnuszka, tak aby wszystkie skórki były przykryte.
Gotuj około 5 minut, później odcedź i nalej świeżej wody, jeszcze raz zagotuj.
Wsyp 5 łyżeczek cukru kryształu i nastaw palnik na moc 7 ( nasza kuchenka ma skalę grzania 1 do 15 ) – gotuj aż woda prawie cała odparuje, wtedy dodaj znowu 5 łyżeczek cukru i zalej wodą, potem czynność powtórz jeszcze raz. Pilnuj sytuacji w garnku…ponieważ łatwo jest przypalić skórkę, a wtedy wszystko nadaję się do kosza.
KANDYZOWANA Z MIODEM OD… ŚLIWY
Polecamy miód z pasieki „U ŚLIWY”, znajdziesz go też tutaj:
PRZEPIS NA ROZKOSZ…
W małej miseczce wymieszaj jogurt grecki z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i nasionami chia, najlepiej jeśli przygotujesz danie dzień wcześniej, przykryj naczynie folią spożywczą i wsadź do lodówki.
Na wierzchu połóż kandyzowaną skórkę z pomarańczy i obrane wcześniej cząstki świeżej pomarańczy lub mandarynki, następnie całość polej miodem…mmm pycha!
Jeżeli jest rano, a ty chcesz zabrać kandyzowaną rozkosz do pracy, nie martw się, aby była gotowa wystarczy jej około 45 minut, wymieszany jogurt z ziarnami i nałożonymi owocami oraz kandyzowaną skórką wsadź do śniadaniowego boxa. Miód zapakuj jednak do osobnego słoiczka i polej nim tuż przed jedzeniem.