SAŁATKA WIELKANOCNA
SAŁATKA, KTÓRA SWYM KOLOREM SPRAWIA, ŻE WIELKANOCNY STÓŁ WYGLĄDA ŚWIEŻO I MEGA ZIELONO!
To wszystko zawdzięcza szpinakowi, któremu towarzyszy szczypiorek, papryka, groszek, jajka a także tuńczyk. Nie ukrywamy, że nie robi się jej szybko, jednak wrażenia są niezapomniane!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN
PORCJE: 12
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g SZPINAKU BABY
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- 1/3 SZKLANKI OLEJU RZEPAKOWEGO
- 3 JAJKA
- 4 PŁASKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
- 1/2 ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- 1/4 ŁYZECZKI CZARNEGO, MIELONEGO PIEPRZU
- 1/2 ŁYŻECZKI SOLI
WARSTWY
- 200 g SERKA BIAŁEGO Z KUBEŁKA
- PÓŁ CZERWONEJ CEBULI
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- 2 SZCZYPTY SOLI
- SZCZYPTA CZARNEGO MIELONEGO PIEPRZU
- 500 g TUŃCZYKA W OLEJU (W KAWAŁKACH, 3 PUSZKI)
- 3 ŁYŻKI MAJONEZU KIELECKIEGO
- 3 ŁYŻKI KETCHUPU
- 200 g SERA GOUDA
- SŁOIK PAPRYKI KONSERWOWEJ
- 5 JAJEK
- 3 ŁYŻKI MAJONEZU KIELECKIEGO
- 400 g GROSZKU KONSERWOWEGO
- 2 PĘCZKI SZCZYPIORKU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jako pierwsze musimy przygotować ciasto szpinakowe, zatem nagrzej piekarnik do 180°C. Baby szpinak opłucz pod bieżącą, zimną wodą, osusz go, potem przełóż do kielicha robota kuchennego.
Ząbki czosnku obierz, dodaj do szpinaku, wlej olej, następnie żółtka, zmiksuj na gładką masę.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, potem delikatnie wymieszaj z mąką.
Wylej na brytfankę wyłożoną papierem do wypieków, później wsadź do nagrzanego piekarnika i pozostaw w piecu na około 25 minut. Kiedy ciasto szpinakowe będzie upieczone, odstaw je do ostygnięcia.
Delikatnie usuń papier do wypieków ze spodu ciasta, następnie ponownie umieść je w brytfance.
Jeśli lubisz nietuzinkową ceramikę i cenisz sobie ręczną robotę, zapraszamy do naszej pracowni ŻREMnaTALERZACH. Dzięki oryginalnym dodatkom możesz stworzyć niepowtarzalne kompozycje na stół, które zachwycą twoich gości, a co więcej każdego dnia będą czynić twe dania wyjątkowymi.
SAŁATKA WARSTWOWA
Delikatnie usuń papier do wypieków ze spodu ciasta, następnie ponownie umieść je w brytfance.
W miseczce wymieszaj ser biały z solą i pieprzem, potem drobno posiekaj czerwoną cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, całość wymieszaj.
Wyłóż ser na ciasto szpinakowe, później wysyp odsączonego z oleju tuńczyka.
Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach, następnie dodaj do niego majonez i ketchup, wymieszaj, i wyłóż jako kolejną warstwę.
Paprykę konserwową dobrze odsącz, potem pokrój ją w małą kostkę, wysyp na wierzch sałatki.
Jajka ugotuj na twardo, później oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na tarce na średnich oczkach, następnie wymieszaj z majonezem i rozmasuj na papryce.
Groszek konserwowy dokładnie odsącz, możesz nawet osuszyć go na papierowym ręczniku, następnie wysyp na wierzch.
Kolej na żółtka, delikatnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach, natomiast sam wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem.
Gotowa sałatka powinna poleżeć w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc, jednak pamiętaj, aby ją okryć folią spożywczą.
Jest doskonałym zamiennikiem dla naszej tradycyjnej sałatki warzywnej, a co więcej możesz ją przygotować na dwa sposoby, mianowicie z tuńczykiem lub z kurczakiem podsmażonym na greckiej przyprawie gyros.
Sałatkę polecamy wyłożyć na duży talerz i przybrać po bokach liśćmi baby szpinaku, jeśli natomiast nie masz odwagi przekładać sałatki możesz ułożyć ją w szklanej misce, a nie w foremce.