KIMCHI

KIMCHI

KIMCHI, TO KOREAŃSKA KISZONKA O CHARAKTERYSTYCZNYM SMAKU. DUŻO OSTRZEJSZA I BARDZIEJ AROMATYCZNA W PORÓWNANIU Z NASZYMI PRZETWORAMI, JEDNAK GODNA POLECENIA NAWET DLA NAJBARDZIEJ KONSERWATYWNYCH POLAKÓW.

Ba! Nawet ugotowaliśmy z niego kapuśniak i musimy przyznać, że od tamtej pory gotujemy go regularnie. Hitem w kapuśniaku są również żeberka, bowiem dzięki aromatycznemu kim chi nabierają fantastycznego smaku.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 24H

PORCJE: 1 WIELKA

SKŁADNIKI

  • ŚREDNIEJ WIELKOŚCI KAPUSTA PEKIŃSKA
  • BIAŁA RZODKIEW
  • 3 MARCHEWKI
  • ZIELONA CEBULKA DYMKA
  • 2 ŁYŻKI MĄKI RYŻOWEJ LUB PSZENNEJ
  • ŁYŻKA CUKRU
  • 3 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO
  • 5 ZĄBKÓW CZOSNKU
  • 10 CM IMBIRU
  • 4 ŁYŻKI PAPRYKI GOCHUGARU – Korean chili pepper
  • 2 SZKLANKI WODY
  • 2 ŁYŻKI SOLI

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KIMCHI-KISZONKI-KAPUSTA-PEKIŃSKA-MARCHEW-IMBIR-CEBULKA-RZODKIEW
– KIMCHI – ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę pekińską opłucz pod zimną, bieżącą wodą, poszatkuj następnie przełóż ją do dużej miski, zasyp solą, zalej wodą i odstaw na około 2 godziny.


Marchew, umyj, obierz, potem potnij w bardzo cienkie słupki.


Rzodkiew umyj, obierz, przekrój ją wzdłuż na pół, później potnij w cienkie plastry.


Dymkę opłucz, następnie poszatkuj.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KIMCHI-KISZONKI-KAPUSTA-PEKIŃSKA-MARCHEW-IMBIR-CEBULKA-RZODKIEW
– KIMCHI – ŻREM.PL –

Dwie szklanki wody przelej do rondelka, następnie dodaj 2 łyżki mąki ryżowej, wymieszaj aż mąka się rozprowadzi. Podgrzej na małym ogniu, potem odstaw do wystygnięcia.


Pamiętaj, że gochugaru jest ostra, zatem zadecyduj ile jej dodasz do pasty, polecamy od 3-5 łyżek. Do rondelka z mąką dodaj gochugaru, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir, cukier i sos sojowy, następnie całość wymieszaj, tak aby powstała jednolita konsystencja.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KIM-CHI-KISZONKI-KAPUSTA-PEKIŃSKA-MARCHEW-IMBIR-CEBULKA-RZODKIEW
– KIMCHI – ŻREM.PL –

Kapustę pekińską odcedź, dodaj marchewkę, rzepę i dymkę, potem zalej pastą z gochugaru. Wetrzyj ją we wszystkie warzywa, jednak nie zapomnij uprzednio założyć rękawic lateksowych.


Po około 5 minutach wcierania przełóż ją do kamionkowego naczynia i przykryj. Będzie gotowa już po upływie 24 godzin, jednak z racji jej dużej ilości polecamy przełożyć kiszonkę do mniejszych słoików, następnie schować je do lodówki.


Tak przygotowane kimchi może być przechowywane około 2-3 tygodnie, a co więcej im dłużej leżakuje, tym staje się bardziej miękkie i aromatyczne.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KIMCHI-KISZONKI-KAPUSTA-PEKIŃSKA-MARCHEW-IMBIR-CEBULKA-RZODKIEW
– KIMCHI – ŻREM.PL –

Jeśli lubisz nietuzinkową ceramikę i cenisz sobie ręczną robotę, zapraszamy do naszej pracowni ŻREMnaTALERZACH. Dzięki oryginalnym dodatkom możesz stworzyć niepowtarzalne kompozycje na stół, które zachwycą twoich gości, a co więcej każdego dnia będą czynić twe dania wyjątkowymi.

KIMCHI…JEMY…

Kimchi jemy jako surówkę do naszych obiadów, jako sałatkę do śniadania lub jako przekąskę na wieczór. Pamiętaj, że z resztek kiszonki możesz ugotować przepyszną zupę lub kapuśniak z żeberkami.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KIMCHI-KISZONKI-KAPUSTA-PEKIŃSKA-MARCHEW-IMBIR-CEBULKA-RZODKIEW
– KIMCHI – ŻREM.PL –

ŻREM.PL, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

BUTTER CHICKEN

BURGERY Z TUŃCZYKIEM


KIMCHI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.