KAWA, KAWUSIA UKOCHANA…SŁODZIUTKA
DALGONA COFFEE HICIOREM SŁODKIEGO Ż
Kawa, to jedna z wielu ulubionych przez nas używek, więc ciągle staramy się ją ulepszać i dodawać do różnych deserów. Podana na słodko potrafi zaspokoić słodkie pragnienie nawet najbardziej wymagających kawoszy.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN
PORCJE: 5
SKŁADNIKI
- KAWA ROZPUSZCZALNA
- CUKIER PUDER
- WODA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dalgona Coffee – to hit ostatnich dni… i bardzo dobrze, bowiem już dawno czekaliśmy na coś nowego… kawowego.
Przygotowanie tej kawy nie jest trudne, jednak poniżej znajdziesz parę wskazówek co do je wykonania.
KAWA – UBIJANIE
Na początek weź miskę lub naczynie, najlepiej głębokie, w którym będzie ci się dobrze miksować, a tym samym nie zachlapiesz całej kuchni.
Składniki w proporcjach 1:1:1, mianowicie: 5 dużych łyżek stołowych kawy rozpuszczalnej, 5 dużych łyżek cukru pudru i 5 dużych łyżek wrzącej, przegotowanej wody, to ilość na 5 porcji.
Pamiętaj, że bardzo ważne jest to, aby woda była gorąca i nie było jej więcej niż powinno.
Kawę, cukier puder i wodę miksuj przez około 2 minuty, aż uzyskasz ubitą, gęstą pianę, powinna wyglądać jak ta na zdjęciu poniżej, jeśli dasz za dużo cukru pudru – masa kawowa zrobi się zbyt ciężka.
Do szklanki wlej zimne mleko, następnie delikatnie nałóż łyżeczką ubitą masę kawową, możesz ją fantazyjnie uformować oraz posypać czekoladą, cynamonem lub kawą mieloną, dodatkowo w upalne dni serwuj ją z kawałkami lodu lub gałką waniliowych lodów.
Mimo, że dalgona coffee to bomba kaloryczna, to raz na jakiś czas można z nią zaszaleć, ona jest tego warta!
KAWA DALGONA I JEJ HISTORIA
Dalgona zwana jest także kawą kwarantanny, bowiem przepis na nią wymyślili mieszkańcy Południowej Korei podczas kwarantanny COVIDowej. Fotografie zamieścili na Instagramie i tak obiegły cały świat, zatem teraz pożeramy ją i my.
Super!!!!