KAWA, KAWUSIA UKOCHANA…SŁODZIUTKA

KAWA, KAWUSIA UKOCHANA…SŁODZIUTKA

DALGONA COFFEE HICIOREM SŁODKIEGO Ż

Kawa, to jedna z wielu ulubionych przez nas używek, więc ciągle staramy się ją ulepszać i dodawać do różnych deserów. Podana na słodko potrafi zaspokoić słodkie pragnienie nawet najbardziej wymagających kawoszy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN

PORCJE: 5

SKŁADNIKI

  • KAWA ROZPUSZCZALNA
  • CUKIER PUDER
  • WODA

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, KAWA, KAWUSIA, DALGONA COFFEE, CUKIER, CUKIER PUDER, WRZĄTEK, MIKSER, UBIJAĆ, MLEKO, LÓD, KULINARIA, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, PRZYJEMNOŚĆ, SŁODKOŚCI, SŁODYCZ, KAWOWA SŁODYCZ
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dalgona Coffee – to hit ostatnich dni… i bardzo dobrze, bowiem już dawno czekaliśmy na coś nowego… kawowego.

Przygotowanie tej kawy nie jest trudne, jednak poniżej znajdziesz parę wskazówek co do je wykonania.


KAWA – UBIJANIE

Na początek weź miskę lub naczynie, najlepiej głębokie, w którym będzie ci się dobrze miksować, a tym samym nie zachlapiesz całej kuchni.

Składniki w proporcjach 1:1:1, mianowicie: 5 dużych łyżek stołowych kawy rozpuszczalnej, 5 dużych łyżek cukru pudru i 5 dużych łyżek wrzącej, przegotowanej wody, to ilość na 5 porcji.

Pamiętaj, że bardzo ważne jest to, aby woda była gorąca i nie było jej więcej niż powinno.

Kawę, cukier puder i wodę miksuj przez około 2 minuty, aż uzyskasz ubitą, gęstą pianę, powinna wyglądać jak ta na zdjęciu poniżej, jeśli dasz za dużo cukru pudru – masa kawowa zrobi się zbyt ciężka.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, KAWA, KAWUSIA, DALGONA COFFEE, CUKIER, CUKIER PUDER, WRZĄTEK, MIKSER, UBIJAĆ, MLEKO, LÓD, KULINARIA, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, PRZYJEMNOŚĆ, SŁODKOŚCI, SŁODYCZ, KAWOWA SŁODYCZ
– ŻREM.PL –

Do szklanki wlej zimne mleko, następnie delikatnie nałóż łyżeczką ubitą masę kawową, możesz ją fantazyjnie uformować oraz posypać czekoladą, cynamonem lub kawą mieloną, dodatkowo w upalne dni serwuj ją z kawałkami lodu lub gałką waniliowych lodów.

Mimo, że dalgona coffee to bomba kaloryczna, to raz na jakiś czas można z nią zaszaleć, ona jest tego warta!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, KAWA, KAWUSIA, DALGONA COFFEE, CUKIER, CUKIER PUDER, WRZĄTEK, MIKSER, UBIJAĆ, MLEKO, LÓD, KULINARIA, FOTOGRAFIA, FOTOGRAFIA KULINARNA, PRZYJEMNOŚĆ, SŁODKOŚCI, SŁODYCZ, KAWOWA SŁODYCZ
– ŻREM.PL –

KAWA DALGONA I JEJ HISTORIA

Dalgona zwana jest także kawą kwarantanny, bowiem przepis na nią wymyślili mieszkańcy Południowej Korei podczas kwarantanny COVIDowej. Fotografie zamieścili na Instagramie i tak obiegły cały świat, zatem teraz pożeramy ją i my.



POLECAMY DO POŻARCIA

PASTA Z TUŃCZYKA

SAY YELLOW – ŻÓŁTE CURRY


DALGONA COFFEE ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



1 thought on “KAWA, KAWUSIA UKOCHANA…SŁODZIUTKA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.