JABŁKOWE NA PEWNIAKA
JABŁKOWE, SZARLOTKOWE, NIBY JESIENNE, ALE AŻ CHCE SIĘ ZJEŚĆ!
Na pewniaka, bowiem uda się na 100%. Tradycyjne jabłkowe znamy wszyscy, ale przecież nie lubimy nudy, zatem dzisiaj dorzuciliśmy suszone morele i migdałowe płatki. Kruche, pyszne i lekkie ciasto, które zrobisz w ekspresowym tempie, tak samo jak je pożresz.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 80 MIN (z chłodzeniem ciasta)
PORCJI:12
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g MĄKI TORTOWEJ
- 120 g MASŁA
- JAJKO
- 2 ŁYŻKI CUKRU
- 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
NADZIENIE
- 4 JABŁKA
- GARŚĆ SUSZONYCH MORELI
- ŁYŻKA CUKRU
- CYTRYNA
- 2 GRUSZKI
- BIAŁKO
- GARŚĆ MIGDAŁOWYCH PŁATKÓW
- CUKIER WANILIOWY (OPCJONALNIE)
- CYNAMON
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.
Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, wsyp dwie łyżki cukru kryształu, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki uzyskasz jednolite ciasto.
Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 20 – 30 minut.
W tym czasie obierz jabłka, usuń pestki, potem skrop je cytryną, dodaj cukier i przełóż na patelnię. Zalej małą ilością wody i podsmażaj przez około 5-7 minut. W międzyczasie pokrój w paski suszone morele i dorzuć je do jabłek.
Kiedy jabłka lekko zmiękną, wyłącz ogień i odstaw je do ostygnięcia.
Gruszki umyj, następnie potnij w cienkie plastry. My ich nie obieramy, jednak jeśli chcesz, obierz je przed pocięciem, skrop cytryną, zeby nie ściemniały.
TARTA I JEJ WYKONANIE
Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj bezpośrednio na papierze do wypieków na grubość około 0,5 – 0,7 cm, potem na ciasto wyłóż odsączone jabłka z morelami. Pamiętaj, że około 5 cm od rantu musi pozostać bez jabłek. Kształt nie ma znaczenia, jednak my staraliśmy się uzyskać koło, bowiem wtedy łatwiej jest przenieść ciasto na okrągły talerz.
Na jabłka wyłóż plasterki gruszki, później oprósz całość cynamonem.
Czas zawinąć brzeg, nic prostszego! Podnieś delikatnie brzeg ciasta i nałóż go na farsz jabłkowy, jeśli ciasto będzie samo układać się na zakładkę, nie martw się i dalej zawijaj.
Brzegi ciasta posmaruj białkiem, następnie całość posyp migdałowymi płatkami, dodatkowo możesz oprószyć ciasto cukrem waniliowym.
Tartę wsadź na 25 minut, do piekarnika nagrzanego do 180°C, prawie najniższą półkę, potem zmniejsz temperaturę do 160°C, przełóż ciasto na środkową półkę i piecz, aż ciasto się zarumieni, a owoce lekko przypieką.
Ciasto po wyciągnięciu jest rumiane i chrupiące, jeśli chcesz możesz podać je z waniliowymi lodami…a może to byłaby już rozpusta? Pamiętaj! Nie okrywaj ciasta folią spożywczą dopóki będzie ciepłe, bowiem wtedy stanie się miękkie i wilgotne.