MARCHEWKOWE
MARCHEWKOWE CIASTO ROBILIŚMY JUŻ KILKA RAZY, A CO WIĘCEJ PRAWIE ZAWSZE W PRZEPISACH POJAWIAŁY SIĘ PRZYPRAWY DO SZARLOTKI.
Nie tym razem, znaleźliśmy w końcu przepis na ciasto mocno marchewkowe, jednak to nie jedyny jego atut, bowiem drugi, to kolor. Najlepiej sprawdźcie sami!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 60 MIN
PORCJE:10
SKŁADNIKI
- 300 g TARTEJ MARCHEWKI
- 250 ml OLEJU RZEPAKOWEGO
- 200 g CUKRU
- 4 JAJKA
- POMARAŃCZ
- 300 g MĄKI TORTOWEJ
- 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
POLEWA
Jeśli masz czas, to zachęcamy do zrobienia polewy z nutelli, jeśli nie lukier z sokiem z pomarańczy będzie idealny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Marchewki umyj pod zimną, bieżącą wodą, następnie wrzuć do misy robota kuchennego i drobno zetrzyj.
Dodaj olej, cukier i jajka, potem miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Ciasto przełóż do dużej miski, później dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną tortową i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszaj, następnie na sam koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy.
Gotowe ciasto przełóż do brytfanki, potem wsadź do nagrzanego do 175°C piekarnika na około 40-45 minut, lub do suchego patyczka.
Ceramika, którą widzisz na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcesz zobaczyć więcej, zapraszamy tutaj:
MARCHEWKOWE Z LUKREM CZY Z NUTELLĄ?
Mamy dwie propozycje,
- z lukrem – do cukru pudru dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, potem wymieszaj
- z polewą – do rondelka nałóż 4 łyżki nutelli, łyżkę miodu i 1/4 szklanki mleka, następnie podgrzej na małym ogniu.