CEBULOWA TARTA Z ANCHOIS
CEBULOWA TARTA ZOSTAŁA PODANA EKIPIE ŻREM PODCZAS WIECZORNEGO SPOTKANIA U ZNAJOMYCH, A CO WIĘCEJ SKRADŁA NASZE ŻARŁOCZNE SERCA.
Delikatne kruche ciasto okraszone karmelizowaną czerwoną cebulą doskonale komponowało się z anchois i oliwkami, zatem przepis od razu trafił do naszej listy. Jeśli chcesz przygotować tą właśnie cebulę, to przepis znajdziesz tutaj:
CZERWONA CEBULA Z OCTEM BALSAMICZNYM
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 75 MIN
PORCJE: 8
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g MĄKI TORTOWEJ
- 120 g MASŁA
- JAJKO
- 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
- 50 g RYŻU – JEŚLI CHCESZ PODPIEC WCZEŚNIEJ SPÓD, A W TRAKCIE IMPREZY KRÓCEJ CZEKAĆ AŻ TARTA BĘDZIE GOTOWA, ZATEM CIASTO PONAKŁUWAJ WIDELCEM, WYSYP RYŻ. RYŻ JEST PO TO, ABY CIASTO SIĘ NIE WYBRZYSZYŁO. WSTAW DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 180° NA 10 MINUT, WYCIĄGNIJ JE Z PIEKARNIKA, NASTĘPNIE USUŃ RYŻ. KIEDY PRZYJDĄ GOŚCIE, NA SPÓD WYŁÓŻ SKŁADNIKI JAK W PRZEPISIE PONIŻEJ I SKRÓĆ CZAS PIECZENIA TARTY.
FARSZ
- 3 ŁYŻKI TWAROGU SERNIKOWEGO – U NAS PRESIDENT
- CZERWONA CEBULA Z OCTEM BALSAMICZNYM – PRZEPIS TUTAJ
- 30 g FILETÓW ANCHOIS
- GARŚĆ OLIWEK
- 50 g SERA Z NIEBIESKA PLEŚNIĄ
- ŚWIEŻA PIETRUSZKA DO POSYPANIA – OPCJONALNIE
- BIAŁKO DO POSMAROWANIA CIASTA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.
Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki uzyskasz jednolite ciasto.
Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.
Czerwoną cebulę obierz, następnie przygotuj wedle przepisu.
Filety anchois przecedź, aby ociekły z nadmiernej ilości oleju, potem je porozdzielaj.
Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj wyłóż na papierze do wypieków, dokładnie uklep, potem nakłuwaj widelcem. Im cieńsze ciasto, tym lepsze.
Na ciasto nałóż ser biały, potem rozsmaruj go pozostawiając dystans około 2 cm do brzegu. Na ser wyłóż czerwoną cebulę, później filety anchois i oliwki, na koniec posyp pokruszonym serem pleśniowym. Ranty ciasta zawiń do góry, następnie z zewnątrz posmaruj je białkiem. Piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 180°.
Upieczoną tartę posyp świeżą pietruszką, jeśli lubisz przygotuj do niej sos czosnkowy. Jest pyszna na ciepło, jednak na wystudzona jeszcze długo jest pyszna…o ile damy jej wystygnąć.
Półmiski, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj: