CEBULOWA TARTA Z ANCHOIS

CEBULOWA TARTA Z ANCHOIS

CEBULOWA TARTA ZOSTAŁA PODANA EKIPIE ŻREM PODCZAS WIECZORNEGO SPOTKANIA U ZNAJOMYCH, A CO WIĘCEJ SKRADŁA NASZE ŻARŁOCZNE SERCA.

Delikatne kruche ciasto okraszone karmelizowaną czerwoną cebulą doskonale komponowało się z anchois i oliwkami, zatem przepis od razu trafił do naszej listy. Jeśli chcesz przygotować tą właśnie cebulę, to przepis znajdziesz tutaj:

CZERWONA CEBULA Z OCTEM BALSAMICZNYM


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CZERWONA-CEBULA-TARTA-ANCHOIS-OLIWKI-KRUCHE-CIASTO-KOLACJA-PRZEKASKI
– ŻREM.PL –

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 75 MIN

PORCJE: 8

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 200 g MĄKI TORTOWEJ
  • 120 g MASŁA
  • JAJKO
  • 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
  • 50 g RYŻU – JEŚLI CHCESZ PODPIEC WCZEŚNIEJ SPÓD, A W TRAKCIE IMPREZY KRÓCEJ CZEKAĆ AŻ TARTA BĘDZIE GOTOWA, ZATEM CIASTO PONAKŁUWAJ WIDELCEM, WYSYP RYŻ. RYŻ JEST PO TO, ABY CIASTO SIĘ NIE WYBRZYSZYŁO. WSTAW DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 180° NA 10 MINUT, WYCIĄGNIJ JE Z PIEKARNIKA, NASTĘPNIE USUŃ RYŻ. KIEDY PRZYJDĄ GOŚCIE, NA SPÓD WYŁÓŻ SKŁADNIKI JAK W PRZEPISIE PONIŻEJ I SKRÓĆ CZAS PIECZENIA TARTY.

FARSZ


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CZERWONA-CEBULA-TARTA-ANCHOIS-OLIWKI-KRUCHE-CIASTO-KOLACJA-PRZEKASKI
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki uzyskasz jednolite ciasto.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Czerwoną cebulę obierz, następnie przygotuj wedle przepisu.

Filety anchois przecedź, aby ociekły z nadmiernej ilości oleju, potem je porozdzielaj.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CZERWONA-CEBULA-TARTA-ANCHOIS-OLIWKI-KRUCHE-CIASTO-KOLACJA-PRZEKASKI
– ŻREM.PL –

Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj wyłóż na papierze do wypieków, dokładnie uklep, potem nakłuwaj widelcem. Im cieńsze ciasto, tym lepsze.

ŻREM.PL, JABŁKOWA CHMURKA, SEPARATOR

Na ciasto nałóż ser biały, potem rozsmaruj go pozostawiając dystans około 2 cm do brzegu. Na ser wyłóż czerwoną cebulę, później filety anchois i oliwki, na koniec posyp pokruszonym serem pleśniowym. Ranty ciasta zawiń do góry, następnie z zewnątrz posmaruj je białkiem. Piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 180°.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CZERWONA-CEBULA-TARTA-ANCHOIS-OLIWKI-KRUCHE-CIASTO-KOLACJA-PRZEKASKI
– ŻREM.PL –

Upieczoną tartę posyp świeżą pietruszką, jeśli lubisz przygotuj do niej sos czosnkowy. Jest pyszna na ciepło, jednak na wystudzona jeszcze długo jest pyszna…o ile damy jej wystygnąć.

SOS CZOSNKOWY


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CZERWONA-CEBULA-TARTA-ANCHOIS-OLIWKI-KRUCHE-CIASTO-KOLACJA-PRZEKASKI
– ŻREM.PL –

Półmiski, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:

ŻREM.PL, ŻREM NA TALERZACH, CERAMIKA, KURCZAK Z BROKUŁAMI

ŻREM.PL, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

POLISH SUSHI

FRANCUSKIE Z POMIDORAMI


CEBULOWA TARTA Z ANCHOIS ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.