CZERWONA CEBULA Z OCTEM BALSAMICZNYM
CZERWONA CEBULA JEST ZNACZNIE OSTRZEJSZA OD TRADYCYJNEJ BIAŁEJ CEBULI, JEDNAK PO JEJ PODSMAŻENIU Z ODROBINĄ CUKRU TRZCINOWEGO NABIERA SŁODKAWEGO SMAKU.
Pięknie prezentuje się zarówno na kanapkach jak i tartach, zatem z przyjemnością przedstawimy wam naszą tartę z cebulą i anchois oraz zaproponujemy z czym przygotować ją na śniadanie. Pyszna na zimno jak i na ciepło może także stanowić przystawkę lub zakąskę podczas wieczornej imprezy.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 45 MIN
PORCJE: 1 (MAŁY SŁOIK)
SKŁADNIKI
- 600 g CZERWONEJ CEBULI
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- 2 ŁYŻKI OLEJU RZEPAKOWEGO
- 3 ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO
- 4 ŁYŻKI OCTU BALSAMICZNEGO
- 1/4 SZKLANKI WODY
- SZCZYPTA SOLI
DODATKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę obierz, następnie posiekaj.
Na dużą patelnię wyłóż masło, potem wlej olej, postaw na małym ogniu.
Wsyp posiekaną cebulę, później pozostaw na małym ogniu na około 10 minut.
Dodaj cukier, przemieszaj, kiedy cebula stanie się szklista i miękka dodaj ocet balsamiczny i wodę.
Smaż tak długo, aż płyn zostanie zredukowany, potem dopraw solą do smaku.
Ciepłą cebulę przełóż do słoika, zamknij i odstaw do ostudzenia, bowiem jeśli nie pożresz całej porcji, możesz ja przechowywać w lodówce nawet do około tygodnia.
CZERWONA CEBULA Z OCTEM BALSAMICZNYM OPCJA 1:
Cebula świetnie komponuje się między innymi z serami pleśniowymi oraz różnego rodzaju pastami fasolowymi. Ekipa ŻREM.PL przygotowała 2 wersje kanapki, zatem pierwsza: chleb żytni, ser biały do smarowania, plasterki sera blue oraz na szczycie nasza cebula czerwona z octem balsamicznym. Druga kanapka to również chleb żytni, który wypiekamy raz w tygodniu oraz smalec z białej fasoli…mmm pycha! Jeśli chcesz spróbować wypiec chleb żytni, będziesz potrzebować zakwas.
Jeśli lubisz nietuzinkową ceramikę i cenisz sobie ręczną robotę, zapraszamy do naszej pracowni ŻREMnaTALERZACH. Dzięki oryginalnym dodatkom możesz stworzyć niepowtarzalne kompozycje na stół, które zachwycą twoich gości, a co więcej każdego dnia będą czynić twe dania wyjątkowymi.
CZERWONA CEBULA Z OCTEM BALSAMICZNYM OPCJA 2:
Kolejnym daniem do którego użyliśmy karmelizowaną cebulę jest tarta z anchois i czarnymi oliwkami, zatem jeśli chcesz ją przygotować, zaglądnij tutaj:
TARTA Z KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ