CEVAPCICI
CEVAPCICI (Ćevapčići), TO TRADYCYJNE MIELONE NA BAŁKANACH, JEDNAK DO DZISIAJ NIE WIEDZIELIŚMY, ŻE JEGO PRZYGOTOWANIE JEST AŻ TAK PROSTE.
Wakacje w Chorwacji to niepodważalnie jedne z najlepszych, zatem raz na jakiś czas wybieramy się tam ŻREMOWĄ EKIPĄ. Zwiedzamy nowe zatoki, potem wspólnie pożeramy chorwackie lokalne rarytasy. Ciepło i blask promieni odbijającego się od fal słońca, to zdecydowanie niezapomniane wspomnienie, a co więcej wieczory spędzone z przyjaciółmi przy półmiskach grillowanych cevapcici i lampce Grasevina są bezcenne.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN (BEZ ETAPU CHŁODZENIA MIĘSA)
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
- 600 g MIĘSA WOŁOWEGO LUB 300g MIĘSA WOŁOWEGO I 300 g MIĘSA WIEPRZOWEGO
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- SÓL
- WODA
DODATKI
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- OPAKOWANIE MROŻONEGO SZPINAKU – 450 g LUB 500 g ŚWIEŻEGO
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- SÓL
- PIEPRZ
- 7 ŚREDNICH ZIEMNIAKÓW
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso opłucz pod zimną, bieżącą, wodą, następnie pokrój w kostkę, zmiel przez maszynkę do mięsa na małych oczkach.
Czosnek obierz, drobno posiekaj, następnie podziel na dwie części, 1/3 odłóż, użyjesz go do szpinaku. Resztę przełóż do osobnego garnuszka zalej 1/2 szklanki wody i zagotuj, potem odcedź, a wodę ostudź.
Ostudzony wywar czosnkowy wlej do mielonego mięsa dodaj sól, potem mieszaj aż składniki się połączą. Przykryj mięso folią spożywczą i wsadź do lodówki na około 3h.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, potem ugotuj, jednak pilnuj aby się nie rozgotowały, potem zahartuj zimną wodą.
Szpinak świeży opłucz pod zimną wodą, natomiast mrożony wrzuć prosto do garnka. Dodaj 1/4 szklanki wody, później 2 łyżki masła, posiekany czosnek i gotuj na małym ogniu.
Mięso można uformować na dwa sposoby:
- Wyciągnij mięso z lodówki, nie ugniataj, następnie przełóż do szprycy i wyciskaj wałki długości 10-12 cm.
- Mięso formuj dłońmi.
Surowe cevapcici grilluj dopóki, dopóty nie staną się przypieczone.
Ziemniaki przełóż do garnka ze szpinakiem, potem delikatnie wymieszaj.
Ceramika, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
CEVAPCICI PODAJEMY…
Na wielkim półmisku wyłóż grillowane cevapcici, natomiast w naczyniu obok serwuj ziemniaki ze szpinakiem. Jednym z przysmaków, które pożeramy do tego dania jest Pindur, czyli łagodny sos z pieczonej papryki.
Uživajte u jelu! SMACZNEGO!