CEVAPCICI

CEVAPCICI

CEVAPCICI (Ćevapčići), TO TRADYCYJNE MIELONE NA BAŁKANACH, JEDNAK DO DZISIAJ NIE WIEDZIELIŚMY, ŻE JEGO PRZYGOTOWANIE JEST AŻ TAK PROSTE.

Wakacje w Chorwacji to niepodważalnie jedne z najlepszych, zatem raz na jakiś czas wybieramy się tam ŻREMOWĄ EKIPĄ. Zwiedzamy nowe zatoki, potem wspólnie pożeramy chorwackie lokalne rarytasy. Ciepło i blask promieni odbijającego się od fal słońca, to zdecydowanie niezapomniane wspomnienie, a co więcej wieczory spędzone z przyjaciółmi przy półmiskach grillowanych cevapcici i lampce Grasevina są bezcenne.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN (BEZ ETAPU CHŁODZENIA MIĘSA)

PORCJE: 4

SKŁADNIKI

  • 600 g MIĘSA WOŁOWEGO LUB 300g MIĘSA WOŁOWEGO I 300 g MIĘSA WIEPRZOWEGO
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU
  • SÓL
  • WODA

DODATKI

  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • OPAKOWANIE MROŻONEGO SZPINAKU – 450 g LUB 500 g ŚWIEŻEGO
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • 7 ŚREDNICH ZIEMNIAKÓW

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CEVAPCICI-MIELONE-WOŁOWINA-SZPINAK-ZIEMNIAKI-OBIAD-CHORWACJA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso opłucz pod zimną, bieżącą, wodą, następnie pokrój w kostkę, zmiel przez maszynkę do mięsa na małych oczkach.


Czosnek obierz, drobno posiekaj, następnie podziel na dwie części, 1/3 odłóż, użyjesz go do szpinaku. Resztę przełóż do osobnego garnuszka zalej 1/2 szklanki wody i zagotuj, potem odcedź, a wodę ostudź.


Ostudzony wywar czosnkowy wlej do mielonego mięsa dodaj sól, potem mieszaj aż składniki się połączą. Przykryj mięso folią spożywczą i wsadź do lodówki na około 3h.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, potem ugotuj, jednak pilnuj aby się nie rozgotowały, potem zahartuj zimną wodą.


Szpinak świeży opłucz pod zimną wodą, natomiast mrożony wrzuć prosto do garnka. Dodaj 1/4 szklanki wody, później 2 łyżki masła, posiekany czosnek i gotuj na małym ogniu.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CEVAPCICI-MIELONE-WOŁOWINA-SZPINAK-ZIEMNIAKI-OBIAD-CHORWACJA
– ŻREM.PL –

Mięso można uformować na dwa sposoby:

  1. Wyciągnij mięso z lodówki, nie ugniataj, następnie przełóż do szprycy i wyciskaj wałki długości 10-12 cm.
  2. Mięso formuj dłońmi.

Surowe cevapcici grilluj dopóki, dopóty nie staną się przypieczone.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CEVAPCICI-MIELONE-WOŁOWINA-SZPINAK-ZIEMNIAKI-OBIAD-CHORWACJA
– ŻREM.PL –

Ziemniaki przełóż do garnka ze szpinakiem, potem delikatnie wymieszaj.


Ceramika, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:

ŻREM.PL, ŻREM NA TALERZACH, CERAMIKA, KURCZAK Z BROKUŁAMI

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CEVAPCICI-MIELONE-WOŁOWINA-SZPINAK-ZIEMNIAKI-OBIAD-CHORWACJA
– ŻREM.PL –

CEVAPCICI PODAJEMY…

Na wielkim półmisku wyłóż grillowane cevapcici, natomiast w naczyniu obok serwuj ziemniaki ze szpinakiem. Jednym z przysmaków, które pożeramy do tego dania jest Pindur, czyli łagodny sos z pieczonej papryki.


Uživajte u jelu! SMACZNEGO!


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CEVAPCICI-MIELONE-WOŁOWINA-SZPINAK-ZIEMNIAKI-OBIAD-CHORWACJA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

BUTTER CHICKEN

BURGERY Z TUŃCZYKIEM


CEVAPCICI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.