LIMONKOWA SAŁATKA
LIMONKOWA NUTA DODAJE TEJ SAŁATCE WYJĄTKOWEGO SMAKU. NIBY ZWYCZAJNA, A JEDNAK DLA NAS EGZOTYCZNA. JEJ SEKRETEM JEST BANALNA, LECZ NIETYPOWA ZALEWA.
Sałatka limonkowa świetnie pasuje do dań z kuchni indyjskiej, bowiem często gotowane są na bazie aksamitnego sosu, a ona dodaje im świeżości i chrupkości.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
- 2 POMIDORY CZERWONE
- 2 POMIDORY ŻÓŁTE
- CZERWONA CEBULA
- 2 ZIELONE PAPRYCZKI CHILI
- OGÓREK
- 3 LIMONKI
- ŁYŻECZKA KUMINU
- ŚWIEŻA KOLENDRA
- SÓL
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory i ogórek umyj pod bieżącą, zimną wodą, następnie pokrój w kostkę średniej wielkości.
Obierz cebulę, potem posiekaj w drobną kostkę.
Papryczki chili potnij w krążki, potem usuń nasionka.
Limonki przekrój na pół, następnie wyciśnij z nich sok. Jeśli nie posiadasz wyciskarki do cytrusów, użyj widelca. Wbij go w środek, potem ściskając stawiaj opór widelcem.
Do limonkowego soku dodaj kumin oraz poszatkowaną świeżą kolendrę, następnie wymieszaj.
W dużej misce umieść wszystkie warzywa, później wlej zalewę limonkową i zamieszaj. Jeśli chcesz zjeść sałatkę później, nie zalewaj jej od razu, zrób to dopiero przed pożarciem. Sałatka gotowa!
Patera i miski, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
LIMONKOWA SAŁATKA IDEALNA DO…
Butter chicken, danie z kuchni indyjskiej, które doskonale komponuje się z limonkową sałatką. Potrawa jednogarnkowa, zatem dobra alternatywa dla tradycyjnych dań serwowanych na domówkach. Jeśli znudziło ci się leczo, czy kapuśniak zachęcamy do ugotowania butter chicken, a przepis znajdziesz tutaj: