BUTTER CHICKEN
BUTTER, CZYLI MASŁO, JEDEN Z GŁÓWNYCH SKŁADNIKÓW NASZEGO INDYJSKIEGO DANIA.
A co więcej, marynata ze świeżego imbiru, czosnku oraz czerwonej papryki i maślany, pomidorowy, gładki sos…niebo w gębie! To potrawa, która ciągle powraca do naszego menu, bowiem można ją szybko przygotować i odgrzać w każdym momencie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
- 3 FILETY PIERSI KURCZAKA
- PŁASKA ŁYŻKA MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- 7 CM ŚWIEŻEGO IMBIRU
- 4 ZĄBKÓW CZOSNKU
- 4 POMIDORY LUB 400 g POMIDORÓW Z PUSZKI
- CZERWONA CEBULA
- 7 ŁYŻEK MASŁA
- LIMONKA
- ŁYŻECZKA CYNAMONU
- 1/2 ŁYŻECZKI GARAM MASALA
- ŁYŻKA CUKRU TRZCINOWEGO
- 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI CHILI
- 1/2 ŁYŻECZKI KUMINU
- PÓŁ SZKLANKI ŚMIETANKI 30% LUB JOGURTU GRECKIEGO
- PĘCZEK ŚWIEŻEJ KOLENDRY
- 200 g RYŻU JAŚMINOWEGO
- SÓL
- OLEJ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso z kurczaka opłucz pod zimną, bieżącą, wodą, następnie pokrój w cienkie paski.
Przełóż do miski, dodaj łyżkę czerwonej, słodkiej papryki, potem obierz 2 ząbki czosnku i 3 cm imbiru. Drobno je posiekaj lub przeciśnij przez praskę, przełóż do mięsa i wymieszaj, później odstaw na 10 minut.
Do dużego garnka nalej wodę, posól, następnie wsyp ryż i gotuj przez około 15 minut. Ugotowany przelej gorącą wodą, bowiem dzięki temu ziarenka ryżu się nie posklejają, przykryj ściereczką, aby nie wystygł.
Na głęboką patelnię wlej 3 łyżki oleju, potem przełóż na nią mięso i podsmaż. Gotowego kurczaka przełóż do miski, natomiast na patelnię wlej 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku i 4 cm imbiru oraz posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, zeszklij je.
Wsyp pokrojone w kostkę pomidory, następnie wlej szklankę wody.
Teraz kolej na przyprawy, zatem wsyp garam masala, cynamon, kumin, paprykę chili, cukier trzcinowy oraz sok z limonki. Całość wymieszaj i pozostaw na ogniu na około 10 minut.
Patera, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Powstały sos pomidorowy zblenduj lub zmiksuj w robocie kuchennym, potem przetrzyj przez sitko, aby oddzielić pestki i resztki skórki z pomidorów.
Sos przelej na patelnię, włącz na średni ogień, później dodaj podsmażonego kurczaka, 4 łyżki masła i pół szklanki śmietanki, przypraw solą i pozostaw na ogniu na około 3 minuty.
BUTTER CHICKEN – Z CZYM GO PODAJEMY…
Butter chicken gotowy, zatem podaj do niego ryż i limonkową sałatkę, na którą przepis znajdziesz tutaj:
Całość posyp drobno posiekaną, świeżą kolendrą. SMACZNEGO!
Zapraszam do nowej grupy, gdzie można promowac swoje strony https://www.facebook.com/groups/2578124759169911
Dzięki! już zaglądamy.
EKIPA ŻREM.PL