FASOLKA WIGILIJNA

FASOLKA WIGILIJNA

FASOLKA WIGILIJNA JEST OBOWIĄZKOWYM DANIEM MOJEGO TEŚCIA, ZATEM CO ROKU OKUPUJE KUCHNIĘ I PICHCI JĄ DZIEŃ PRZED WIGILIĄ.

Tak na prawdę cały ten proces jest jak rytuał, na początek moczenie fasoli, potem jej gotowanie i w końcu przyrządzenie zalewy. Z roku na rok zwolenników fasolki przybywa. To doskonała alternatywa dla gotowanych ziemniaków, bowiem nie trzeba jej przygotowywać tuż przed Wigilią.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 50 MIN (BEZ NAMACZANIA)

PORCJI: 1

SKŁADNIKI

  • 400 g FASOLKI BIAŁEJ
  • 2 CEBULE
  • 50 ml OCTU
  • 150 ml WODY
  • 4 LIŚCIE LAUROWE
  • 6 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
  • SÓL
  • TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-FASOLKA-CEBULA-OCET-WIGILIA-FASOLKA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Fasolkę przełóż do garnka, następnie zalej wodą.


Garnek przykryj talerzykiem, potem odstaw najlepiej na całą noc, lub przynajmniej na kilka godzin, aby namokła.


Po namoczeniu, gotuj ją przez około 30min – 40min dopóty, dopóki nie stanie się miękka.


Kiedy fasolka będzie już miękka, posól ją.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-FASOLKA-CEBULA-OCET-WIGILIA-FASOLKA
– ŻREM.PL –

Miseczka, którą widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:

ŻREM.PL, www.zremnatalerzach.pl, LOGO,

Podczas gotowania fasolki przygotuj zalewę, następnie obierz i drobno posiekaj cebulę.


Zalewę przygotuj w proporcjach 3:1, zatem 3 miarki wody i 1 miarka octu.


Do zalewy wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, następnie gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, potem ostudź.


Ostudzoną fasolkę zalej zalewą, później odstaw ją na 10minut-15minut.


Na sam koniec posól i oprósz tłuczonym, czarnym pieprzem, następnie przemieszaj.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-FASOLKA-CEBULA-OCET-WIGILIA-FASOLKA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, LOGO,

POLECAMY DO POŻARCIA

PIERNIK

PIZZA MARGHERITA


FASOLKA WIGILIJNA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.