PORTO I PASTA Z WĄTRÓBEK
PORTO, A Z NIM PASTA Z WĄTRÓBKI I ŚWIEŻEGO ROZMARYNU W PARZE ZE ŚWIEŻUTKIM CHLEBEM, DLATEGO TEŻ SERDECZNIE ZACHĘCAMY DO JEJ PRZYGOTOWANIA. JESZCZE BARDZIEJ MOBILIZUJĄCE JEST TO, ŻE NIE POTRZEBUJESZ DO NIEJ CAŁEJ BUTELKI PORTO, LECZ 400 ml, RESZTA JEST CAŁA TWOJA.
Jest pyszna, gładka i aromatyczna, a co więcej cudownie się nią smaruje. To zdecydowanie numer jeden na każde ŻREMOWE święta!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 60 MIN
PORCJI: 1 DUŻA
SKŁADNIKI
- 1200 g WĄTRÓBEK KURZYCH
- 3 CEBULE LUB 5 SZALOTEK
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- 3 ŁYŻKI MUSZTARDY DIJON
- 100 g MASŁA
- 400 ml PORTO
- 50 ml MIODU – U NAS MIÓD MALINOWY
- 300 ŚMIETANKI 30%
- 4 ŁYŻECZKI ROZMARYNU, NAJLEPIEJ ŚWIEŻEGO ALE SUSZONY TEZ JEST OK
- SÓL
- PIEPRZ
Polecamy miód spod samiuśkich gór od ŚLIWY. Mniszkowy, malinowy, lipowy… i miód z prądem… bowiem trójniak mają wyborny!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wątróbkę umyj pod zimną, bieżącą wodą, następnie pokrój w małą kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, potem drobno posiekaj.
Masło i dwie łyżki oleju przełóż na patelnię, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż delikatnie, aby się zeszkliły, jednak nie przypaliły.
Dorzuć pokrojoną wątróbkę, podsmaż, następnie wsyp rozmaryn, wlej porto i dodaj musztardę, zamieszaj.
Miseczka, którą widzicie na zdjęciach została wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie taką mieć możecie zamówić tutaj:
Duś na patelni przez około 30-35 minut, potem lekko ostudź.
Przełóż do misy robota, wlej śmietankę 30%, potem zmiksuj na gładko.
Na sam koniec dodaj sól i mielony pieprz do smaku, później znów wymieszaj.
PORTO W PAŚCIE DO CHLEBA… NIEBO W GĘBIE!
Pasta najlepiej smakuje na dzień następny, zatem przełóż ją do miseczek lub słoika, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki.
Jeśli chcesz upiec własny chleb, zapraszamy do przygotowania go razem z nami, przepis znajdziesz tutaj: