PIERNIK

PIERNIK

PIERNIK MIODOWY – JA PIERNICZĘ, TY PIERNICZYSZ, MY PIERNICZYMY, ONI PIERNICZĄ, BOWIEM POŻERAJĄ RAZEM Z NAMI PYSZNE MIODOWE CIASTO.

Piernik to jedno z obowiązkowych ciast na wigilijnym stole, zatem nie mogło go u nas zabraknąć. Zapach cynamonu, kardamonu i ucieranych goździków, to najprzyjemniejsza woń jaką można poczuć podczas świątecznego kucharzenia, zatem nie wahaj się ich użyć. W środku tradycyjny, natomiast na zewnątrz pełny świątecznych pyszności.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 100 MIN

PORCJI: 12

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 500g MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • 2 ŁYŻECZKI SODY
  • 1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 150 g CUKRU BRĄZOWEGO TRZCINOWEGO
  • 1,5 ŁYŻECZKI CYNAMONU
  • PÓŁ ŁYŻECZKI KARDAMONU
  • ŁYŻECZKA IMBIRU
  • ZMIELONE: 6 GOŹDZIKÓW I SZCZYPTA ROZMARYNU
  • 2 JAJKA
  • 250 g MASŁA
  • 300 ml MIODU – U NA S MIÓD MALINOWY
  • 300 ml MLEKA 1,5%

POLEWA

  • 250 g DŻEMU WIŚNIOWEGO
  • 125 g POWIDEŁ SLIWKOWYCH
  • TABLICZKA MLECZNEJ CZEKOLADY
  • GARŚĆ ŚWIEŻEJ ŻURAWINY
  • OPAKOWANIE MALTESERS
  • GARŚĆ ŻURAWINY W CZEKOLADZIE
  • OPAKOWANIE SERA MASCARPONE I PIERNIKI – OPCJONALNIE

Polecamy miód spod samiuśkich gór od ŚLIWY. Mniszkowy, malinowy, lipowy… i miód z prądem…trójniak wyborny!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W dużej misce umieść przesianą przez sitko mąkę, następnie dodaj sodę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy, delikatnie wymieszaj.


Dodaj cynamon, kardamon, imbir i zmielone goździki z rozmarynem, później wszystko jeszcze raz pomieszaj.


Do garnka przełóż masło i miód, potem podgrzewaj aż do rozpuszczenia składników, kiedy lekko ostygną dodaj mleko i zamieszaj.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CIASTO-MIODOWE-ŚLIWKI-ŻURAWINA-MIÓD-CYNAMON-PIERNIK
– ŻREM.PL-

Miseczka, którą widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:

ŻREM.PL, www.zremnatalerzach.pl, LOGO

Do misy robota kuchennego przelej roztopione masło z miodem i mlekiem, następnie wbij jajka i zamieszaj delikatnie.


Włącz robot na niskie obroty, potem dodawaj po łyżce wymieszanych sypkich składników, ciągle mieszając.


Foremkę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do wypieków, boki wytnij dość wysokie, bowiem ciasto rośnie bardzo wysokie. Wlej ciasto.


Wsadź do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 80-90 minut na dolną półkę, pilnuj, aby ciasto się nie przypaliło.


– ŻREM.PL –

Do garnka przełóż dżem wiśniowy, powidła śliwkowe i pokruszoną czekoladę, następnie podgrzewaj aż do rozpuszczenia składników.


– ŻREM.PL –

Całe ciasto polej masą czekoladową, później przybierz. Jeśli masz ser mascarpone posmaruj nim boki ciasta, potem wierzch polej masą czekoladową, szczyt ciasta udekoruj maltesersami, żurawiną w czekoladzie i świeżą żurawiną.


Jeżeli masz pierniczki, udekoruj je lukrem, następnie obłóż nimi bok ciasta. Jeśli masz gałązki choinki możesz nimi również przystroić swój piernik.

Piernik gotowy!


Okryj ciasto folią spożywczą, wsadź do lodówki, dzięki temu będzie dłużej wilgotny i puszysty.


– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

BURGERY Z TUŃCZYKIEM

PIZZA MARGHERITA


PIERNIK ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.