ŚNIADANIE Z JARMUŻEM
ŚNIADANIE TO NAJWAŻNIEJSZE DANIE DNIA, BOWIEM JAK MAWIAŁA MOJA BABCIA: ŚNIADANIE ZJEDZ JAK KRÓL, OBIADEM PODZIEL SIĘ Z PRZYJACIELEM, A KOLACJĘ ODDAJ BIEDNEMU.
Na przygotowanie tego pysznego śniadania potrzebujesz 10 minut, zatem tyle, ile potrzebujesz średnio na przygotowanie każdego innego. Jarmuż, nasz bohater, bogaty jest w witaminę B i C. Witamina B sprawi, że będziesz wyglądać kwitnąco, zadba o twoje włosy, skórę a także opanuje twoje nerwy. Witamina C zadba o prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a co więcej poprawi jego odporność.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 10 MIN
PORCJI: 1
SKŁADNIKI
- GARŚĆ ŚWIEŻEGO LUB MROŻONEGO JARMUŻU
- BANAN
- 150 ml MLEKA MIGDAŁOWEGO
- GARŚĆ MALIN
- KILKA KOSTEK ARBUZA
- GARŚĆ BORÓWEK AMERYKAŃSKICH
- ŁYŻKA NASION CHIA
- ŁYŻKA WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
- MIÓD – OPCJONALNIE
Jeśli lubisz słodkie śniadania, dodaj do niego miodu, a jak miód…to tylko od Śliwy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jarmuż opłucz pod zimną, bieżącą wodą, następnie osusz.
Obranego banana wrzuć do kielicha robota kuchennego, potem wlej mleko migdałowe i wrzuć jarmuż. Zmiksuj na gładką masę.
Ukrój grubszy plaster arbuza, oddziel miąższ od skórki, później pokrój go w kostkę wielkości 1,5cmx1,5cm.
Zmiksowaną jarmużową masę przełóż do miseczki, następnie zjednaj strony posyp ją nasionami chia, z drugiej natomiast wiórkami kokosowymi.
Na środku wyłóż pokrojonego arbuza, następnie posyp malinami i borówkami.
Dla słodszych żarłaczy polecamy całość polać miodem… i gotowe!
ŚNIADANIE Z JARMUŻEM – IDEALNE TAKŻE NA MAŁY GŁÓD W PRACY
Mus z jarmużu i owoce plus nasiona możesz przygotować w domu, następnie mus przełożyć do słoika, resztę do małych pojemników i zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Jeśli lubisz zdrowe śniadania pełne owoców, to do musu jarmużowego dodaj te, które lubisz, jeśli natomiast jesteś fanem arbuza, malin i borówek wypróbuj jeszcze naszą owsiankę.