BAŁWANKI MARSHMALLOW I SPÓŁKA – ZIMOWY DESER
BAŁWANKI, HERBATNIKI I KAJMAK ORZECHOWY PRZENIOSĄ CIĘ W ŚNIEŻNĄ KRAINĘ PEŁNĄ SŁODYCZY.
Ten pyszny ciasteczkowy deser z pewnością zostanie jednym z waszych ulubionych, bowiem nasze serca już dawno skradł. Zatem zdradzimy wam też sekret, bałwankowy deser jest jeszcze lepszy na dzień następny. Jego przyrządzanie może być fantastycznym pomysłem na spędzenie wspólnego rodzinnego, a co więcej zimowego wieczoru.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 50 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
DESER
- 250 g SERA MASCARPONE
- 400 g JOGURTU GRECKIEGO
- 200 ml KAJMAKU ORZECHOWEGO
- 12 PIERNIKÓW KORZENNYCH
- 15 CZARNYCH PETITKÓW
DEKORACJA
- BIAŁE MARSHMALLOW
- CZARNY PISAK CUKROWY
- POMARAŃCZOWA MASA CUKROWA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czarne petitki pokrusz, następnie przełóż do robota kuchennego i rozdrobnij na piasek.
Pierniki korzenne pokrusz, potem przesyp do miseczki i odłóż na bok.
Jogurt grecki przełóż do miseczki, później wsyp do niego 3 łyżki piasku z czarnych petitek i zamieszaj.
Z masy cukrowej uformuj nosy bałwanków w kształcie marchewki, następnie przymocuj je do pianki używając lukru z pisaka, kolejno narysuj oczy i buzie. Gotowe bałwanki nabij na wykałaczki, następnie odłóż je na bok.
Przygotuj 4 szklaneczki, potem do każdej z osobna wsyp po dwie łyżki pokruszonych pierników korzennych, później po 3 łyżki jogurtu greckiego wymieszanego z petitami.
Następnie po dwie kopiate łyżki piasku z czarnych petitków oraz kajmaku orzechowego.
Potem w zależności od tego jak dużych szklanek użyłeś i ile składników zużyłeś, wykończ je, wsypując warstwowo.
Na samym szczycie umieść kulki uformowane z mascarpone, a na górze wbij bałwanki, następnie domaluj czarnym pisakiem guziki i ręce bałwankom.
BAŁWANKI LUBIĄ CHŁÓD!
Jeśli zrobisz je wcześniej, schowaj do lodówki i wyciągnij tuż przed podaniem, bowiem najlepsze są kiedy się schłodzą.
OJEJ! JAKIE TO PYSZNE!