DYNIA SNOWBALL Z ORZECHAMI I SEREM
DYNIA SNOWBALL MOŻE TRAFIĆ DO SAŁATEK, A CO WIĘCEJ UPIECZONA FANTASTYCZNIE PASUJE DO ZIOŁOWEGO NADZIENIA.
Idealna, aby posypać ją orzechami i serem pleśniowym, zatopiona w maśle szałwiowym może skraść podniebienie nawet najbardziej wytrawnego konesera.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 55 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 2 DYNIE SNOWBALL
- 4 ŁYŻKI MASŁA
- 4 ŁYŻKI MIODU (U NAS LIPOWY Z PASIEKI „U ŚLIWY”)
- 200 g SERA PLEŚNIOWEGO BLUE – LAZUR
- SZKLANKA ORZECHÓW WŁOSKICH
- 4 LIŚCIE ŚWIEŻEJ SZAŁWII
- SÓL
Polecamy miód spod samiuśkich gór od ŚLIWY. Mniszkowy, malinowy, lipowy… i miód z prądem…trójniak wyborny!
Dynie kupujemy we wsi zwanej Wawrzeńczyce, bowiem tam, mieści się dyniowa farma – Jedynie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki, następnie pokrusz ser. Jeśli nie masz orzechów włoskich, spokojnie możesz je zastąpić nerkowcami lub orzechami pekan.
Umyj dynie pod bieżącą wodą, później przekrój je wzdłuż na pół.
Za pomocą łyżeczki usuń nasiona, potem nałóż do każdej połówki po łyżce masła wymieszanego z posiekaną szałwią.
Do każdej połówki nałóż trochę orzechów, później posyp serem.
DYNIA IDEALNA DO ZAPIEKANIA W PIEKARNIKU I NA GRILLU…
Nagrzej piekarnik do 200°C, następnie wlej wodę do małej brytfanki i umieść ją na dolnej półce piekarnika.
Tą miseczkę stworzyliśmy w naszej pracowni, jeśli chcesz zobaczyć więcej ŻREMOWEJ CERAMIKI – zaglądnij tutaj
Jeśli posiadasz żeliwną brytfankę, umieść w niej połówki dyni, jeżeli nie, wystarczy, że położysz je na papierze do wypieków.
Dynię możesz także upiec na grillu, uprzednio zawijając ją w folie aluminiową lub wsadzając do aluminiowej foremki, jednak pamiętaj, aby była szczelnie zawinięta.
Piecz na środkowej półce piekarnika dopóki, dopóty dnia nie będzie miękka, u nas około 45 minut.
Upieczona dynia przypomina trochę dynię makaronową, polej ją miodem, potem pożeraj ciepłą, wtedy jest pyszna!
Zatem udanej wyżerki życzy EKIPA ŻREM.PL!