NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, TO JEDNO Z ULUBIONYCH DAŃ NASZEGO SYNA, ZATEM RAZ NA DWA TYGODNIE KONIECZNIE MUSZĄ ZAGOŚCIĆ NA JEGO TALERZU.

Szpinak koniecznie musi być liściasty, jednak nie ma znaczenia czy jest świeży, czy też mrożony. Najważniejsze aby było w nim dużo czosnku, bowiem to on jest jego ukochanym składnikiem. Czy wasze dzieci tez kochają naleśniki ze szpinakiem?

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN

PORCJI: 4

SKŁADNIKI

NALEŚNIKI

  • 300 g MĄKI PSZENNEJ
  • JAJKO
  • 230 ml MLEKA
  • 250 ml WODY
  • 3 ŁYŻKI OLEJU RZEPAKOWEGO
  • 2 SZCZYPTY SOLI
  • OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA

NADZIENIE

  • 450 g MROŻONYCH LIŚCI SZPINAKU
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 2 ŁYŻECZKI MĄKI PSZENNEJ
  • PÓŁ SZKLANKI JOGURTU GRECKIEGO
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • SOS CZOSNKOWY

SOS CZOSNKOWY


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-NALEŚNIKI-SZPINAK-CZOSNEK-SOS-CZOSNKOWY
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do kielicha robota kuchennego wlej mleko i wodę, olej, wbij jajko, wsyp mąkę, sól, następnie wymieszaj wszystkie składniki.

ŻREM.PL

Jeśli nie dość dobrze wymieszasz masę naleśnikową, to pozostaną w niej grudki mąki. Polecamy wtedy przelać ciasto przez sitko.

ŻREM.PL

Smaż naleśniki z odrobiną oleju lub bez niego, bowiem olej w cieście naleśnikowym powinien wystarczyć.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-NALEŚNIKI-SZPINAK-CZOSNEK-SOS-CZOSNKOWY
– ŻREM.PL –

Jeśli zamierzasz użyć świeżego szpinaku, dokładnie go opłucz pod zimną, bieżącą wodą.

ŻREM.PL

W garnku umieść masło, wlej 4 łyżki wody oraz dodaj przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, potem wrzuć szpinak.

ŻREM.PL

Kiedy szpinak się rozmrozi, dodaj sól i pieprz oraz zahartowany jogurt z mąką, później wymieszaj i pozostaw na ogniu aż całość lekko zgęstnieje.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-NALEŚNIKI-SZPINAK-CZOSNEK-SOS-CZOSNKOWY
– ŻREM.PL –

Na samym końcu dodaj przeciśnięte przez praskę kolejne dwa ząbki czosnku, potem ostatni raz zamieszaj i gotowe!

ŻREM.PL

Każdy naleśnik posmaruj szpinakiem i zwiń, potem ułóż na patelni, jeden naleśnik obok drugiego.

ŻREM.PL

Zapiecz je delikatnie z obu stron, następnie wyłóż na talerz i polej sosem czosnkowym. Gotowe! Pożeraj!


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-NALEŚNIKI-SZPINAK-CZOSNEK-SOS-CZOSNKOWY
– ŻREM.PL –

Miseczki i talerz, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:

ŻREM.PL

NALEŚNIKI ZERO WASTE

Jeśli chcesz, podpieczone naleśniki możesz ostudzić i owinąć folią spożywczą. Przechowaj je w lodówce i na następny dzień odgrzej, bo wiem odgrzewane smakują równie pysznie! Sos czosnkowy także można przechować .


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-NALEŚNIKI-SZPINAK-CZOSNEK-SOS-CZOSNKOWY
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

BURGERY Z TUŃCZYKIEM

PIZZA MARGHERITA


NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.