BUŁKI NA BURGERY
BUŁKI, NIBY PROSTE DO ZROBIENIA, A JEDNAK DOBRY PRZEPIS TO PODSTAWA.
Bardzo często z pozostałego po pizzy ciasta formowaliśmy bułki, niestety te były dość wytrawne i nie tak delikatne jak te do hamburgerów, a co więcej szybko wysychały. Poniżej przedstawiamy wam przepis na bułki do burgerów, które są mięciutkie, sprężyste i świeże nawet na trzeci dzień. Ważne jest to, aby ściśle stosować się do podanych miar składników.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 100 MIN
PORCJI: 8
SKŁADNIKI
- 460g MĄKI PSZENNEJ
- JAJKO
- 40 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- 30 g CUKRU KRYSZTAŁU
- 9 g SOLI
- 40 g MASŁA
- 3 ŁYŻKI MLEKA W PROSZKU (U NAS BEBIKO)
- 100 ml MLEKA
- 150 ml CIEPŁEJ WODY
- CZARNY SEZAM DO POSYPANIA BUŁEK
- OLEJ RZEPAKOWY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło wyciągnij z lodówki, aby stało się miękkie lub rozpuść je w rondelku na bardzo małym ogniu.
Do dużej miski wsyp pokruszone drożdże, cukier, wlej ostudzone masło, następnie wymieszaj mleko z ciepłą wodą i dodaj do reszty.
Wsyp mąkę, sól i mleko w proszku, potem wymieszaj drewnianą łyżką na jednolitą masę.
Delikatnie posmaruj dłonie olejem rzepakowym, bowiem dzięki temu wyrobisz ciasto nie dodając mąki.
Całość przykryj folią spożywczą, później odstaw w najcieplejsze miejsce w domu na około godzinę. Jeśli gdzieś w domu wpadają promienie słoneczne, to właśnie tam będzie najlepsze miejsce dla ciasta.
Ponownie zagnieć ciasto, podziel na 8 równych kawałków, następnie uformuj bułki. Ułóż je na brytfance wyłożonej papierem do wypieków, jednak pamiętaj o zachowaniu większych odstępów. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 25 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte bułki na burgery posmaruj mlekiem z rozmąconym białkiem, potem posyp obficie czarnym sezamem.
Wsadź do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 10-15 minut, pilnuj, kiedy będą rumiane, to znak, że są już gotowe.
Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika, następnie ułóż na kratce do przestygnięcia.
Miseczki i talerz, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
BUŁKI DO BURGERÓW – PRZECHOWYWANIE
Jeśli nie zjesz wszystkich na jednym posiedzeniu, okryj każdą folią spożywczą, dzięki temu będą świeże i mięciutkie nawet trzeciego dnia.
Zachęcamy do przygotowania burgerów z tuńczykiem na które przepis znajdziecie tutaj: