BUŁKI NA BURGERY

BUŁKI NA BURGERY

BUŁKI, NIBY PROSTE DO ZROBIENIA, A JEDNAK DOBRY PRZEPIS TO PODSTAWA.

Bardzo często z pozostałego po pizzy ciasta formowaliśmy bułki, niestety te były dość wytrawne i nie tak delikatne jak te do hamburgerów, a co więcej szybko wysychały. Poniżej przedstawiamy wam przepis na bułki do burgerów, które są mięciutkie, sprężyste i świeże nawet na trzeci dzień. Ważne jest to, aby ściśle stosować się do podanych miar składników.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 100 MIN

PORCJI: 8

SKŁADNIKI

  • 460g MĄKI PSZENNEJ
  • JAJKO
  • 40 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • 30 g CUKRU KRYSZTAŁU
  • 9 g SOLI
  • 40 g MASŁA
  • 3 ŁYŻKI MLEKA W PROSZKU (U NAS BEBIKO)
  • 100 ml MLEKA
  • 150 ml CIEPŁEJ WODY
  • CZARNY SEZAM DO POSYPANIA BUŁEK
  • OLEJ RZEPAKOWY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło wyciągnij z lodówki, aby stało się miękkie lub rozpuść je w rondelku na bardzo małym ogniu.

ŻREM.PL

Do dużej miski wsyp pokruszone drożdże, cukier, wlej ostudzone masło, następnie wymieszaj mleko z ciepłą wodą i dodaj do reszty.

ŻREM.PL

Wsyp mąkę, sól i mleko w proszku, potem wymieszaj drewnianą łyżką na jednolitą masę.

ŻREM.PL

Delikatnie posmaruj dłonie olejem rzepakowym, bowiem dzięki temu wyrobisz ciasto nie dodając mąki.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-BUŁKI-BURGERY-HAMBURGER-CZARNY-SEZAM
– ŻREM.PL –

Całość przykryj folią spożywczą, później odstaw w najcieplejsze miejsce w domu na około godzinę. Jeśli gdzieś w domu wpadają promienie słoneczne, to właśnie tam będzie najlepsze miejsce dla ciasta.

ŻREM.PL

Ponownie zagnieć ciasto, podziel na 8 równych kawałków, następnie uformuj bułki. Ułóż je na brytfance wyłożonej papierem do wypieków, jednak pamiętaj o zachowaniu większych odstępów. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 25 minut w ciepłe miejsce.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-BUŁKI-BURGERY-HAMBURGER-CZARNY-SEZAM
– ŻREM.PL –

Wyrośnięte bułki na burgery posmaruj mlekiem z rozmąconym białkiem, potem posyp obficie czarnym sezamem.

Wsadź do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 10-15 minut, pilnuj, kiedy będą rumiane, to znak, że są już gotowe.

ŻREM.PL

Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika, następnie ułóż na kratce do przestygnięcia.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-BUŁKI-BURGERY-HAMBURGER-CZARNY-SEZAM
– ŻREM.PL –

Miseczki i talerz, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:

ŻREM.PL

BUŁKI DO BURGERÓW – PRZECHOWYWANIE

Jeśli nie zjesz wszystkich na jednym posiedzeniu, okryj każdą folią spożywczą, dzięki temu będą świeże i mięciutkie nawet trzeciego dnia.

ŻREM.PL, ZERO WASTE

Zachęcamy do przygotowania burgerów z tuńczykiem na które przepis znajdziecie tutaj:

BURGERY Z TUŃCZYKIEM


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-BUŁKI-BURGERY-HAMBURGER-CZARNY-SEZAM - BURGERY Z TUŃCZYKIEM
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

MARYNATA DO MIĘSIWA

CZERWONA SZAKSZUKA


BUŁKI DO BURGERÓW ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.