PRZEKĄSKI JESIENNE
PRZEKĄSKI, TO MAŁE, POTWORNIE DOBRE PORCJE PYSZNEGO ŻAREŁKA, ZATEM PRZEDSTAWIAMY NASZ NOWY POMYSŁ.
Uwielbiamy orzechy i wszelkiego rodzaju suszone owoce, bowiem to one właśnie lądują w naszej porannej owsiance. Jednak tym razem zachciało nam się czegoś do chrupania podczas wieczornego oglądania seriali. Nie ukrywamy, że można ich zjeść dużo…oj dużo…
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJI: DUŻO
SKŁADNIKI
- KILKA KROMEKCHLEBA ŻYTNIEGO ( NAJLEPIEJ WŁASNEGO WYPIEKU ) LUB DUŻE OPAKOWANIE CIEMNYCH PETITEK
- OPAKOWANIE SERKA MASCARPONE – 500 g
- 70 g ORZECHÓW LASKOWYCH
- 50 g ŻURAWINY
- 50 g PESTEK DYNI
- 3 ŁYŻKI MIODU ( U NAS LIPOWY )
Miseczka, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Orzechy laskowe, pestki dyni oraz żurawinę umieść w robocie kuchennym, następnie rozdrobnij na średniej wielkości kawałeczki.
Ser mascarpone przełóż do miski, potem dorzuć trzy rozdrobnionych orzechów, pestek i żurawiny, wymieszaj.
Utnij spory kawałek folii spożywczej, przełóż na nią masę serową, później zwiń w wałek i schowaj do zamrażarki na 15 minut.
Pozostałe orzechy laskowe, żurawinę i pestki dyni wyłóż na papier do wypieków, następnie dokładnie rozprowadź.
Wyciągnij serowy wałek z zamrażarki, potem wyłóż go na orzechy i zroluj. Cała rolada powinna zostać obtoczona masą orzechową, tak aby nie było widać serka.
Całość polej miodem, następnie pozostaje już tylko nałożenie…
Powstałą roladę możesz pokrój na plasterki, później nałóż na kawałki chleba żytniego lub na ciemne petitki.
Ponieważ wyglądają dość elegancko, polecamy je na przystawkę lub jako element składowy deski serów podczas wieczornej kolacji, a co więcej obowiązkowo do czerwonego porto…mmm… niebo w gębie!
PRZEKĄSKI I ZERO WASTE
Ponieważ cała rolada z pewnością na dwie osoby jest za duża, zatem polecamy zawinąć ją ponownie w folię spożywczą i schować do zamrażarki.