ZUPA CZOSNKOWA

ZUPA CZOSNKOWA

ZUPA CZOSNKOWA… ZNAMY TAKĄ, JAKĄ SIĘ JE NA SŁOWACJI, BOWIEM WŁAŚNIE TAM, WRACAJĄC ZE ŻREMOWYCH WAKACJI OBOWIĄZKOWO POŻERAMY ZUPĘ ORAZ WYPRAŻANY SYR.

Ta słowacka, to zupa zrobiona na bazie rosołu z dużą ilością czosnku i grzankami. Cieniutka zupa, która idealnie nadaje się jako preludium do pożarcia tłustego wyprażanego sera. Jednak przeglądając przepisy wpadła nam w oko czosnkowa zupa austriacka, znacznie gęstsza i bardziej aksamitna. Do jej przygotowania, potrzebne są składniki, które prawie zawsze znajdują się w naszej kuchni, zatem zachęcamy do jej ugotowania!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

  • 2 GŁÓWKI CZOSNKU
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • LITR BULIONU
  • 2 ŁYŻKI MĄKI TORTOWEJ
  • SZKLANKA MLEKA
  • 3 SZCZYPTY GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • SÓL
  • PIEPRZ – TŁUCZONY

GRZANKI

  • CIABATTA
  • 2 ŁYŻKKI MASŁA
  • GARŚĆ ŚWIEŻEJ NATKI PIETRUSZKI

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-ZUPA-ZUPA-CZOSNKOWA-CZOSNKOWA-GRZANKI
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA


Do garnka włóż 3 łyżki masła, następnie włącz palnik na bardzo słaby ogień, aby masło się rozpuściło.

ŻREM.PL

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, potem wrzuć do garnka z masłem.

ŻREM.PL

Kiedy czosnek zmięknie i napęcznieje, wsyp mąkę i cały czas mieszaj dopóki mąka się nie wchłonie.

ŻREM.PL

Powoli wlej mleko i mieszaj, potem dolewaj bulion, dodaj gałkę muszkatołową, zwiększ ogień i mieszaj dalej. Jeśli lubisz gęste zupy, dodaj mniej bulionu, jeśli natomiast rzadsze, dodaj go więcej.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-ZUPA-ZUPA-CZOSNKOWA-CZOSNKOWA-GRZANKI
– ŻREM.PL –

Miseczki i talerz, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:

ŻREM.PL

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-ZUPA-ZUPA-CZOSNKOWA-CZOSNKOWA-GRZANKI
– ŻREM.PL –

Ciabattę pokrój najpierw na kromki, następnie w kostkę.

ŻREM.PL

Pokrojoną bułkę wysyp na brytfankę wyłożoną papierem do wypieków, potem w paru miejscach umieść po małym kawałku masła.

ŻREM.PL

Brytfankę wsadź do piekarnika nagrzanego do 150°C, na górną półkę na 5 -10 minut, aby zrobiły się rumiane.

ŻREM.PL

Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą, zimną wodą i drobno posiekaj, następnie


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-ŻREM-NA-TALERZACH-CERAMIKA-HANDMADE-ZUPA-ZUPA-CZOSNKOWA-CZOSNKOWA-GRZANKI
– ŻREM.PL –

Ciepłą zupę nałóż do miseczki, następnie wrzuć parę grzanek , oprósz tłuczonym pieprzem i jeśli chcesz posyp natką pietruszki.

Ekipa ŻREM.PL życzy smacznego!


ŻREM.PL, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

MANGO LASSI


ZUPA CZOSNKOWA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.