PIECZONA PAPRYKA
PIECZONA, CIEPLUTKA I SOCZYSTA CZERWONA PAPRYKA NADZIEWANA KURCZAKIEM I RYŻEM, ZATEM SAMO DOBRO W RAMACH ODKUPIENIA ZA PLACKI ZIEMNIACZANE.
Piekarnik, to najlepszy przyjaciel EKIPY ŻREM, kiedy robi się chłodno, bowiem wtedy pieczemy wszystko, co się da! Najwspanialsze w tych daniach jest to, że prawie robią się same, dzięki temu my możemy się relaksować pod kocykiem z ciepłą herbatą i jeżynówką.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 55 MIN
PORCJI: 3
SKŁADNIKI
- 4 DUŻE CZERWONE PAPRYKI
- 100 g RYŻU
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- CEBULA
- 2 FILETY Z KURCZAKA
- PAPRYCZKA CHILI
- 2 ŁYŻECZKI MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- SÓL
- PIEPRZ
- OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA
- ZIELONA CEBULKA
- OLIWA
- SOS CZOSNKOWY (OPCJONALNIE)
Jeśli chcesz przygotować sos czosnkowy, przepis znajdziesz tutaj:
Miseczka, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
PARYKA
Do faszerowania najlepiej nadają się duże papryki, jednak jako przystawkę możesz również faszerować te mniejsze, wyglądać będą zjawiskowo, a goście będą zachwyceni. Możesz przygotować je wcześniej, natomiast wsadzić do piekarnika, 20 minut przed podaniem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety opłucz pod zimną, bieżącą wodą, następnie pokrój w małą kostkę, przełóż do miski.
Papryczkę chili drobno posiekaj, dodaj do kurczaka, wsyp mieloną czerwoną paprykę, 3 szczypty soli, 2 szczypty tłuczonego czarnego pieprzu, łyżkę oleju, potem wymieszaj. Odstaw, aby się delikatnie zmacerowało.
Na patelnię wlej 4 łyżki oleju, później dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez chwilkę na małym ogniu, następnie zwiększ temperaturę i dodaj kurczaka. Obsmaż go z każdej strony, potem przełóż do miski.
Ugotuj ryż na pół miękko, uważaj, aby się nie rozgotował, przelej go zimną wodą i wsyp do miski z usmażonym kurczakiem.
PIECZONA…
Papryki umyj, przetnij na pół, jak na zdjęciach, potem usuń pestki, jednak pozostaw ogonki, bowiem to one dodają uroku naszej papryce.
Jedną z papryk potnij w małą kostkę i dorzuć do kurczaka, potem całość farszu wymieszaj.
Każdą połówkę wypełnij farszem po wierzch, następnie dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą i ułóż w nim faszerowane papryki. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200°C, na środkową półkę, potem piecz około 30 minut. Nie dłużej, bowiem dzięki temu papryka będzie upieczona i soczysta, a nie spalona i wysuszona.
Zieloną cebulkę posiekaj, później oprósz nią ciepłe faszerowane papryki. Jeśli lubisz przygotuj sos czosnkowy.
PIECZONA…JEDNAK NIE TYLKO PAPRYKA
Wśród naszych przepisów znajdziesz również inne pieczone pyszności, a co więcej zdrowe i lekkie, zapraszamy zatem do zaglądnięcia tutaj: