PLACKI ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI
PLACKI ZIEMNIACZANE RAZ NA JAKIŚ CZAS ATAKUJĄ NAS Z NIENACKA, TAK SIĘ TEŻ STAŁO OSTATNIO. DO TEGO WSZYSTKIEGO UDAŁO NAM SIĘ KUPIĆ ŚWIEŻE, ŁADNE PIECZARKI, ZATEM WYBÓR BYŁ JEDNOZNACZNY…TO DZIEŃ PLACKÓW!
Kiedy tylko przychodzą chłodniejsze dni, chce nam się czegoś ciepłego, czegoś co napełni nasze ŻREMOWE żołądki i rozgrzeje od środka. Po długim spacerze i jednocześnie sporym wysiłku mogliśmy sobie pozwolić na małe co nieco.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
PLACKI
- 6 ZIEMNIAKÓW ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- 2 JAJKA
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- 2 CZERWONE CEBULE
- 8 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
- SÓL
- PIEPRZ
- OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA
SOS PIECZARKOWY
- 10 PIECZAREK
- PÓŁ SZKLANKI ZIELONEGO GROSZKU (MOŻE BYĆ MROŻNY)
- CEBULA
- ŁYŻKA MASŁA
- PÓŁ KUBKA ŚMIETANY LUB JOGURTU GRECKIEGO (200 g)
- SÓL
- PIEPRZ
- ŁYŻECZKA MĄKI KUKURYDZIANEJ
- NATKA PIETRUSZKI DO POSYPANIA
- SOS CZOSNKOWY (OPCJONALNIE)
Jeśli chcesz przygotować sos czosnkowy, przepis znajdziesz tutaj:
Miseczka, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SOS
Pieczarki opłucz, potnij na plasterki, cebulę obierz, potem drobno posiekaj.
Na patelnię, wyłóż masło, następnie wrzuć posiekaną cebulę, podsmaż przez chwilę. Dodaj pieczarki, później wlej 1/3 szklanki wody, pozostaw na średnim ogniu. Kiedy woda z sosu lekko odparuje dodaj zielony groszek. Zahartuj śmietanę , czyli odlej trochę sosu do szklanki, odczekaj, aby przestygł, wsyp mąkę kukurydzianą, przemieszaj, potem dodaj dwie łyżki śmietany i kolejne dwie łyżki z sosu pieczarkowego, zamieszaj i wlej na patelnię z pieczarkami. Dodaj resztę śmietany połącz wszystkie składniki mieszając i sos gotowy.
PLACKI ZIEMNIACZANE
Kolej na placki, ziemniaki umyj pod bieżącą, zimną wodą, potem obierz. Jeśli masz czas i chęci możesz zetrzeć je na tarce, jeżeli nie, zetrzyj w robocie kuchennym na średnich oczkach.
Cebule i czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj, następnie dodaj do ziemniaków. Wsyp mąkę, wbij jajka, posól, dodaj pieprz, później bardzo dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy ziemniaczanej smaż na głębokim oleju placki, jednak sugerujemy, aby były cienkie, bowiem wtedy są najsmaczniejsze. Gotowe wyłóż na papierze śniadaniowym, dzięki temu nadmiar tłuszczu zostanie usunięty.
Małe placki ziemniaczane ułóż jeden na drugim, a szczyt polej sosem pieczarkowym, potem posyp je posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubisz przygotuj sos czosnkowy.
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM
Kiedy w twoim domu znajdą się również mięsożercy i zapragną gulaszu, to mamy też coś dla nich! Zapraszamy do naszego kolejnego przepisu na placki ziemniaczane z gulaszem.
SMACZNEGO!
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM