LEMON CURD

LEMON CURD

LEMON CURD POJAWIŁ SIĘ W NASZEJ KUCHNI DOŚĆ NIESPODZEWANIE, BOWIEM W OSTATNIEJ CHWILI DOWIEDZIELIŚMY SIĘ, ŻE MOŻE BYĆ SKŁADNIKIEM PYSZNEGO INDYJSKIEGO NAPOJU.

Nie pozostało nam nic innego, jak przygotować cytrynowy krem, jednak nie było to takie proste. Wystartowaliśmy dość ambitnie, dostaliśmy wskazówkę, że należy go zrobić na parze, zatem urządzenie do gotowania na parze poszło w ruch. Po 15 minutach mieszania okazało się, że krem się nie ścina, ponieważ temperatura była za niska. Wystarczyła krótka chwila na patelni i krem był gotowy. Należało go cały czas mieszać i uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN

PORCJE: 1

SKŁADNIKI

  • 3 JAJKA
  • 1 ŻÓŁTKO
  • 200 g CUKRU
  • 100 g MASŁA
  • 2 CYTRYNY

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-LEMON-CURD-KREM-CYTRYNOWY-KREM-DO-CIAST-CYTRYNY-MASŁO-JAJKA-CUKIER
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą cytryny, następnie zetrzyj skórkę, potem wyciśnij sok.

ŻREM.PL,LEMON CURD

Rozmąć jajka z cukrem, później przelej na teflonową patelnię.

ŻREM.PL,LEMON CURD

Postaw na małym ogniu, po chwili dodaj masło, skórkę cytrynową i sok z cytryn, następnie mieszaj, mieszaj i mieszaj.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-LEMON-CURD-KREM-CYTRYNOWY-KREM-DO-CIAST-CYTRYNY-MASŁO-JAJKA-CUKIER
– ŻREM.PL –

Miseczki i talerzyk, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-LEMON-CURD-KREM-CYTRYNOWY-KREM-DO-CIAST-CYTRYNY-MASŁO-JAJKA-CUKIER
– ŻREM.PL –

Po upływie 10-15 minut krem powinien zacząć gęstnieć, a co więcej uzyskać konsystencję budyniu.

ŻREM.PL,LEMON CURD

Ciepły krem przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij, poczekaj aż ostygnie i schowaj do lodówki, bowiem w ten sposób możesz go przechowywać nawet ponad tydzień.

ŻREM.PL,LEMON CURD

Lemon curd możesz wykorzystać do smoothie, ciasta drożdżowego, a także do cytrynowej tarty. Jest również fajnym dodatkiem do mas tortowych lub jako dodatek na przykład do korzennych ciasteczek.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-LEMON-CURD-KREM-CYTRYNOWY-KREM-DO-CIAST-CYTRYNY-MASŁO-JAJKA-CUKIER
– ŻREM.PL –

LEMON CURD I ŻREMOWA ZAGADKA

Teraz możemy wam wyjawić sekret do jakiego napoju go potrzebowaliśmy…to mango lassi. Pyszny jogurtowy napój o indyjskich korzeniach, podawany o każdej porze dnia i nocy, którego jednym ze składników może być lemon curd. Jeśli chcecie przygotować go, tak jak my, przepis znajdziesz tutaj:

MANGO LASSI


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-LEMON-CURD-KREM-CYTRYNOWY-MANGO LASSI
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU


LEMON CURD ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.