POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE SPĘDZAJĄ NAM SEN Z POWIEK, BOWIEM NA WSZYSTKICH FORACH, WSZYSCY O NIE WYPYTUJĄ.
Co one takiego w sobie mają? Dlaczego wszyscy chcą je gotować? Zatem na te pytania EKIPA ŻREM.PL postanowiła znaleźć odpowiedź. Zakupiliśmy dwie, średniego rozmiaru polędwiczki, jednak brakowało nam jeszcze jednego składnika – sosu. Tym razem chcieliśmy delikatny i lekko orzechowy, a co więcej o egzotycznym aromacie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 1h 15 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 2 POLĘDWICZKI ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- PÓŁ KOSTKI MASŁA
- ŁYŻKA MIELONEJ SŁODKIEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- PÓŁ ŁYŻKI OREGANO
- ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
- ŁYŻECZKA CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
- 2 ŁYŻKI MIODU (U NAS MIÓD LIPOWY)
- SZKLANKA COCA COLI
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- SÓL
SOS
- KALAFIOR
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- 3/4 SZKLANKI ŚMIETANKI 30%
- SZKLANKA JOGURTU GRECKIEGO
- ŁYŻECZKA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- OPAKOWANIE SERA BLUE ( 100 g)
- ŚWIEŻO TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- SÓL
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj naczynie żaroodporne i pokrywkę, potem dno naczynia wyłóż masłem. Opłukane pod bieżącą, zimną wodą polędwiczki wieprzowe przełóż do naczynia żaroodpornego, następnie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i wetrzyj w mięso.
Posyp je słodką czerwoną papryką, ziołami prowansalskimi, oregano i czosnkiem niedźwiedzim, potem polej miodem i coca colą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, jednak pamiętaj mięso musi być przykryte!
W międzyczasie umyj kalafiora, później podziel go na małe różyczki. Ugotuj w posolonej wodzie, tak aby był al dente.
Masło przełóż na głęboką patelnię, rozpuść je, na małym ogniu, następnie dodaj jogurt grecki, zamieszaj. Kolejno wlej śmietankę 30%, wsyp zmielony pieprz oraz sól, znów zamieszaj. Pozostaw na lekkim ogniu.
Odsączone z wody podgotowane różyczki kalafiora, przełóż do patelni z sosem, całość posyp gałką muszkatołową, później delikatnie zamieszaj.
Wyciągnij polędwiczki z naczynia żaroodpornego, potnij je na plasterki, potem wsadź do sosu, pozostaw na małym ogniu przez 5 minut.
Mięso i kalafior wyłóż na płytki, duży talerz, polej sosem śmietanowym następnie pokrusz ser blue i posyp nim całe danie.
Polędwiczki w sosie śmietanowym z kalafiorem, to idealne danie, które możesz przygotować wcześniej. A jeszcze lepiej, jeśli zjesz je na dzień następny. Mięso rozpływa się w ustach, zatem teraz już wiemy na czym polega magia wieprzowych polędwiczek.
Bon appétit!