SAŁATKA Z PORA
SAŁATKA Z PORA URACZYŁA NAS SWĄ OBECNOŚCIĄ PODCZAS CZWARTKOWEGO ŚNIADANIA, TOTEŻ BUŁKA Z MAKIEM, WĘDZONY SER I TŁUCZONY PIEPRZ MIAŁY DOBOROWE TOWARZYSTWO.
Sałatkę porową z serem żółtym, zielonym groszkiem, czy też kukurydzą już znamy, zatem szukaliśmy składnika, który nada chrupkości. Muszę przyznać, że nie trzeba było dużo kombinować. Z tego wniosek, że czasami należy wykorzystać, to czego akurat jest najwięcej na sklepowych półkach. Padło na rzodkiewkę, bowiem to właśnie ona sprawiła, że nasza sałatka stała się świeża i chrupiąca.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- POR
- 4 JAJKA
- PĘCZEK RZODKIEWKI
- 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO
- 2 ŁYŻKI MAJONEZU KIELECKIEGO
- TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- SÓL
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj pora pod bieżącą wodą, później bardzo cieniutko potnij na krążki.
Wrzuć go na sitko i sparz, następnie odstaw, aby obciekł.
Umyj rzodkiewki, potem pokrój je w kostkę.
Do garnka z wodą i szczyptą soli włóż delikatnie jajka, następnie gotuj przez około 8-10 minut. Ugotowane na twardo jajka odcedź, później obtłucz i zalej zimną wodą, pozostaw na 3 minuty w wodzie.
Użyte w tym poście miseczki zrobione zostały w naszej pracowni, jeśli się wam podobają, zapraszamy do galerii ŻREM NA TALERZACH.
Jajka obierz ze skorupki, potem potnij na małe kawałki.
W dużej misce umieść pora, jajka i rzodkiewkę, później dodaj jogurt grecki i majonez.
Wymieszaj, następnie dopraw solą i tłuczonym czarnym pieprzem – GOTOWE!
Jeśli chcesz, sałatkę możesz podać w miseczce, lub na świeżej bułce z plasterkiem wędzonego sera żółtego.
Zapakuj sałatkę do słoika lub szklanego pudełka na lunch i zabierz ją ze sobą do pracy. Pamiętaj, aby przed pożarciem delikatnie ją przemieszać.