PIECZONA DYNIA

PIECZONA DYNIA

PIECZONA, CIEPŁA, SŁODKA I AKSAMITNA W SMAKU DYNIA HONEYNUT, BOWIEM DYŃ U NAS POD DOSTATKIEM, KOLEJNY RAZ ODWIEDZILIŚMY DYNIOWĄ FARMĘ.

Znaleźliśmy nowe egzemplarze do kulinarnych podbojów, a co więcej już nie możemy się doczekać aż przyrządzimy je wszystkie. Małe, duże, pomarańczowe, białe, zielone, można od nich dostać kolorowego zawrotu głowy, nic więc dziwnego, że wyjeżdżamy z Wawrzeńczyc z pełnym bagażnikiem!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

  • 2 DYNIE HONEYNUT
  • 4 ŁYŻKI MASŁA
  • 4 ŁYZKI MIODU (U NAS LIPOWY Z PASIEKI „U ŚLIWY”)
  • GARŚĆ PISTACJI, GARŚĆ MIGDAŁÓW, GARŚĆ PESTEK DYNI
  • SÓL

Polecamy miód spod samiuśkich gór od ŚLIWY. Mniszkowy, malinowy, lipowy… i miód z prądem…trójniak wyborny!

Dynie kupujemy we wsi zwanej Wawrzeńczyce, bowiem tam, mieści się dyniowa farma – Jedynie.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, DESIGN I STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA, PIECZONA DYNIA, DYNIA Z MIODEM I PISTACJAMI, HONEYNUT, JEDYNIE, PASIEKA U SLIWY
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyj dynie pod bieżącą wodą, później przekrój je wzdłuż na pół.

ŻREM.PL, PIECZONA DYNIA

Za pomocą łyżeczki usuń nasiona, potem nałóż do każdej połówki po łyżce masła.

ŻREM.PL, PIECZONA DYNIA

Nagrzej piekarnik do 200°C, następnie wlej wodę do małej brytfanki i umieść ją na dolnej półce piekarnika.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, DESIGN I STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA, PIECZONA DYNIA, DYNIA Z MIODEM I PISTACJAMI, HONEYNUT, JEDYNIE, PASIEKA U SLIWY
– ŻREM.PL –

miseczkę stworzyliśmy właśnie do miodu, bowiem oliwkowe szkliwo pięknie gra w kolorach z bursztynowym lipowym miodem.

Jeśli chcesz zobaczyć więcej ŻREMOWEJ CERAMIKI – zaglądnij tutaj


Jeśli posiadasz żeliwną brytfankę, umieść w niej połówki dyni, jeżeli nie, wystarczy, że położysz je na papierze do wypieków.

PIECZONA DYNIA

Dynię możesz także upiec na grillu, uprzednio zawijając ją w folie aluminiową lub wsadzając do aluminiowej foremki, jednak pamiętaj, aby była szczelnie zawinięta.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, DESIGN I STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA, PIECZONA DYNIA, DYNIA Z MIODEM I PISTACJAMI, HONEYNUT, JEDYNIE, PASIEKA U SLIWY
– ŻREM.PL –

Piecz na środkowej półce piekarnika dopóki, dopóty dnia nie będzie miękka, u nas wystarczy 35 minut.

ŻREM.PL, PIECZONA DYNIA

Upieczoną dynię rozgnieć delikatnie widelcem, polej miodem, potem posyp pistacjami, migdałami i pestkami dyni. Jedz na ciepło, wtedy jest pyszna! Potem zadzwoń do znajomych i zaproś ich na kolejną dyniową wyżerkę!

Udanej imprezy życzy EKIPA ŻREM.PL!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, DESIGN I STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA, PIECZONA DYNIA, DYNIA Z MIODEM I PISTACJAMI, HONEYNUT, JEDYNIE, PASIEKA U SLIWY
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, PIECZONA DYNIA, ZERO WASTE

PIECZONA DYNIA HONEYNUT I ZERO WASTE

Miąższ z dyni, z miodem i orzechami wymieszaj, następnie posmaruj nim upieczone wcześniej kółka z ciasta francuskiego. Tak przygotowaną przystawką oczarujesz całe towarzystwo!



POLECAMY DO POŻARCIA

Z BOBU NA KANAPKĘ

CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA


PIECZONA DYNIA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.