PIECZONA DYNIA
PIECZONA, CIEPŁA, SŁODKA I AKSAMITNA W SMAKU DYNIA HONEYNUT, BOWIEM DYŃ U NAS POD DOSTATKIEM, KOLEJNY RAZ ODWIEDZILIŚMY DYNIOWĄ FARMĘ.
Znaleźliśmy nowe egzemplarze do kulinarnych podbojów, a co więcej już nie możemy się doczekać aż przyrządzimy je wszystkie. Małe, duże, pomarańczowe, białe, zielone, można od nich dostać kolorowego zawrotu głowy, nic więc dziwnego, że wyjeżdżamy z Wawrzeńczyc z pełnym bagażnikiem!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 2 DYNIE HONEYNUT
- 4 ŁYŻKI MASŁA
- 4 ŁYZKI MIODU (U NAS LIPOWY Z PASIEKI „U ŚLIWY”)
- GARŚĆ PISTACJI, GARŚĆ MIGDAŁÓW, GARŚĆ PESTEK DYNI
- SÓL
Polecamy miód spod samiuśkich gór od ŚLIWY. Mniszkowy, malinowy, lipowy… i miód z prądem…trójniak wyborny!
Dynie kupujemy we wsi zwanej Wawrzeńczyce, bowiem tam, mieści się dyniowa farma – Jedynie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj dynie pod bieżącą wodą, później przekrój je wzdłuż na pół.
Za pomocą łyżeczki usuń nasiona, potem nałóż do każdej połówki po łyżce masła.
Nagrzej piekarnik do 200°C, następnie wlej wodę do małej brytfanki i umieść ją na dolnej półce piekarnika.
Tą miseczkę stworzyliśmy właśnie do miodu, bowiem oliwkowe szkliwo pięknie gra w kolorach z bursztynowym lipowym miodem.
Jeśli chcesz zobaczyć więcej ŻREMOWEJ CERAMIKI – zaglądnij tutaj
Jeśli posiadasz żeliwną brytfankę, umieść w niej połówki dyni, jeżeli nie, wystarczy, że położysz je na papierze do wypieków.
Dynię możesz także upiec na grillu, uprzednio zawijając ją w folie aluminiową lub wsadzając do aluminiowej foremki, jednak pamiętaj, aby była szczelnie zawinięta.
Piecz na środkowej półce piekarnika dopóki, dopóty dnia nie będzie miękka, u nas wystarczy 35 minut.
Upieczoną dynię rozgnieć delikatnie widelcem, polej miodem, potem posyp pistacjami, migdałami i pestkami dyni. Jedz na ciepło, wtedy jest pyszna! Potem zadzwoń do znajomych i zaproś ich na kolejną dyniową wyżerkę!
Udanej imprezy życzy EKIPA ŻREM.PL!
PIECZONA DYNIA HONEYNUT I ZERO WASTE
Miąższ z dyni, z miodem i orzechami wymieszaj, następnie posmaruj nim upieczone wcześniej kółka z ciasta francuskiego. Tak przygotowaną przystawką oczarujesz całe towarzystwo!