ZUPA CEBULOWA
ZUPA CEBULOWA, A WCALE PO NIEJ NIE PŁACZESZ, A CO WIĘCEJ Z ALKOHOLEM!
Białe wino, sos sriracha i dużo, dużo piórek cebulowych, to właśnie sekret naszej zupy cebulowej, zatem maślane grzanki z tymiankiem oraz stopiony ser żółty będą doskonale smakować w cebulowym towarzystwie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- 1,2 l BULIONU
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- 7 CEBUL
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- ŁYŻECZKA SOSU SRIRACHA (JEŚLI MASZ WERSJĘ DOMOWĄ – 100ml)
- 100 ml BIAŁEGO PÓŁSŁODKIEGO WINA
- 1/2 ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- ŁYŻECZKA MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- PAPRYCZKA CHILI
- 300 g SERA GOUDA
- 2 JASNE BUŁKI
- ŁYŻECZKA SUSZONEGO TYMIANKU
- MASŁO DO POSMAROWANIA GRZANEK
- SÓL
- PIEPRZ
Jeśli chcesz przyrządzić SOS SRIRACHA, zapraszamy tutaj:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebule obierz, potem posiekaj w piórka.
Na głęboką patelnię wyłóż masło, później wsyp pokrojoną cebulę i zeszklij.
Dodaj sos sriracha, zamieszaj, następnie zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu, później obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dorzuć do garnka.
Pozostaw na ogniu na około 15 minut, następnie dodaj wino, gałkę muszkatołową, mieloną czerwoną paprykę, sól i pieprz, wymieszaj.
Bułki pokrój na paski, potem przełóż na blachę wyłożoną papierem do wypieków.
Każdy kawałek bułki posmaruj masłem, później posyp suszonym tymiankiem.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 140°C na około 10 minut, jednak pilnuj, aby się nie przypaliły.
Ser gouda zetrzyj na tarce na małych oczkach, 1/3 wsyp do zupy, resztę możesz przełożyć do miseczki, aby każdy mógł dodać tyle ile chce, lub posyp sam tuż przed podaniem zupy.
Zupa w momencie podania musi być gorąca, aby ser żółty się rozpuścił. Jeśli lubisz ostre potrawy, pokrój papryczkę chili i wyłóż ją na wierzch zupy, tuż przed podaniem możesz również wyłożyć grzanki.
Pamiętaj!!!
Grzanki szybko nasiąkają zupą, więc jeśli masz więcej gości, wsyp je do miski i podaj obok, każdy będzie mógł dodać, kiedy i ile chce.