CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM I WIŚNIAMI
MAKIEM POSYPANE, WIŚNIAMI OKRASZONE, MAŚLANE, Z RANA DO HERBATKI WYMARZONE…
Robi się prawie samo, bowiem trzeba tylko zamieszać, poczekać, posypać i upiec! Cyk! Gotowe! Pulchniutkie, wilgotne, zatem czego tu można więcej chcieć z rana?
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 85 MIN
PORCJI: 12
SKŁADNIKI
CIASTO
- 0,5 kg MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
- 6 ŻÓŁTEK
- JAJKO
- OPAKOWANIE CUKRU WANILIOWEGO ( 16 g)
- 100 g CUKRU KRYSZTAŁU
- 100 g MASŁA
- 250 ml MLEKA
- 50 g DROŻDŻY
- 4 ŁYŻKI MAKU
- 300 g WIŚNI
- DŻEM WIŚNIOWY
- JAJKO I ODROBINA MLEKA DO POSMAROWANIA
- CUKIER PUDER DO POSYPANIA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka, jajko, cukier waniliowy i cukier kryształ wrzuć do misy, następnie utrzyj na kogel-mogel.
W rondelku rozpuść masło, później odstaw na bok, aby przestygło.
Do miseczki wlej mleko, wrzuć pokruszone świeże drożdże, łyżeczkę cukru kryształu, potem mieszaj dopóki drożdże się nie rozpuszczą.
W wielkiej misie umieść przesianą mąkę, wlej do niej mleko z rozpuszczonymi drożdżami, lekko zamieszaj, następnie dodaj kogel-mogel, rozpuszczone masło i mak, mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej powstanie gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie za rzadkie podsyp mąką, ale tylko na tyle, aby nie przyklejało się na zewnątrz do rąk. Nie zagniataj!
Kulę ciasta umieść w misce oprószonej mąką, później przykryj bawełnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Wyciągnij ciasto, wyrób przez chwilkę, w razie potrzeby podsyp mąką, uformuj w wałek, potem przekrój go wzdłuż na pół, później obie części na osiem kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na płasko, posmaruj dżemem wiśniowym, następnie zwiń w ślimaka.
Brytfankę wyłóż papierem do wypieków, wszystkie ślimaki ułóż jeden obok drugiego, a co więcej powtykaj połówki wiśni w wolne przestrzenie. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, później posyp wiśniami. Nagrzej piekarnik do 170°C – 180°C, następnie wsadź brytfankę z ciastem i piecz na środkowej półce około 20-25 minut, pilnuj, aby się nie przypaliło. Jeśli jednak za mocno zacznie się rumienić, nie otwieraj piekarnika, tylko zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia.
Upieczone ciasto z makiem i wiśniami posyp cukrem pudrem, zaparz herbatkę i rozkoszuj się porankiem!