TARTA Z PODGRZYBKAMI
TARTA, TO ŚWIETNA OPCJA DLA SINGLI, BOWIEM CIASTO MOŻESZ PRZECHOWYWAĆ PODZIELONE NA MAŁE PORCJE W ZAMRAŻARCE, WYCIĄGASZ, CZEKASZ I WAŁKUJESZ.
Do tarty możesz włożyć tony składników, zatem tym razem brokuł, ser mozzarella i brie oraz, to czego obecnie mamy najwięcej – PODGRZYBKI! Tutaj sekretem jest przepis na pyszne, lekko chrupiące i rumiane ciasto.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 95 MIN (JEŚLI NIE MASZ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANEGO CIASTA)
PORCJI: 8
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g MĄKI TORTOWEJ
- 120 g MASŁA
- JAJKO
- 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
- PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
FARSZ
- 05, kg PODGRZYBKÓW LUB INNYCH GRZYBÓW (NIE MAŚLAKÓW)
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- 50 g TARTEGO LUB POKROJONEGO W MALUTKĄ KOSTKĘ SERA MOZZARELLA
- 150 g MAŁYCH KULEK MOZZARELLA
- 250 g SERA BIAŁEGO Z KUBEŁKA
- JAJKO
- 3 ŁYŻKI MLEKA
- MAŁY BROKUŁ
- GAŁKA MUSZKATOŁOWA
- NATKA PIETRUSZKI – OPCJONALNIE
- SÓL
- PIEPRZ
Jeśli chcesz wydrukować przepis na TARTĘ Z PODGRZYBKAMI kliknij tutaj:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.
Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, wsyp sól, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki nie uzyskasz jednolitego ciasta.
Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.
Brokuł podziel na różyczki, następnie lekko podgotuj w posolonej wodzie, odcedź.
Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, potem wrzuć na patelnię z roztopionym masłem, dolej odrobinę wody i pozostaw na 10 minut na średnim ogniu, aby zmiękły.
Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj włóż do foremki, potem dokładnie uklep, im cieńsze ciasto, tym lepsze.
W miseczce rozmąć białko z 3 łyżkami mleka, później posmaruj spód ciasta.
Ser biały wymieszaj z żółtkiem, pokrojonym serem mozzarella, 2 szczyptami gałki muszkatołowej, odrobiną soli i pieprzu. Masę serową wyłóż na spód, następnie nałóż odsączone z nadmiaru sosu grzyby, różyczki brokułu, kulki mozzarelli i plasterki brie.
Wystające ranty ciasta posmaruj białkiem z mlekiem, potem wsadź do piekarnika nagrzanego do 180°. Piecz przez około 35 minut, dopóki ciasto się nie zarumieni.
Tartę można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecamy posypać ją posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chcesz, możesz przyrządzić sos czosnkowy, przepis znajdziesz tutaj:
TARTA Z PODGRZYBKAMI IDEALNA DO ŻREMOWEGO ŻET BOXA, A CO WIĘCEJ WSPIERANIE AKCJI ZERO WASTE
Jeśli jednak zostanie ci chociaż jeden trójkącik tarty, owiń go folią spożywczą i schowaj do lodówki. Kiedy znów przyjdzie ci na niego ochota, zdejmij folię wyłóż na papierze do wypieków, następnie wsadź do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
Najważniejsze, to żeby nic się nie zmarnowało!