PIEROGI Z BORÓWKAMI
PIEROGI, TO MAGICZNE DANIE, KTÓRE WSZYSCY KOCHAJĄ, RUSKIE, Z MIĘSEM, Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, ALE U BABCI, TO NAJLEPSZE… Z BORÓWKAMI, KTÓRE W DODATKU TRZEBA BYŁO SAMEMU UZBIERAĆ. PALCE FIOLETOWE, JĘZYK FIOLETOWY I UBRANIA TEŻ NIESTETY BYŁY FIOLETOWE, A CO WIĘCEJ BABCIA TEŻ BYŁA PÓŹNIEJ FIOLETOWA! ZE ZŁOŚCI, ŻE TO WSZYSTKO TRZEBA BĘDZIE WYPRAĆ!
I ta śmietana od pani Rózi, ucierana z cukrem, wymieszana z borówkami. Wylizany talerz…ech! To były czasy!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 1H
PORCJI:4
SKŁADNIKI
1 litr BORÓWEK
CIASTO
- 0,5 kg MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
- JAJKO
- ŁYŻKA MASŁA
- ŁYŻECZKA SOLI
- WRZĄTEK
SŁODKA POLEWA
- ŚMIETANA 18% LUB KREMÓWKA
- CUKIER KRYSZTAŁ LUB CUKIER PUDER
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Borówki opłucz, upewnij się, że nie masz ogonków i listków w sitku, następnie odstaw, aby obciekły. Rozsyp je na papierowym ręczniku, aby się dokładnie wysuszyły. Odłóż 4 łyżeczki borówek do szklanki, zalej je 4 łyżkami wody i rozgnieć, potem przecedź.
Wyciągnij masło z lodówki, powinno być w temperaturze pokojowej, aby łatwo rozprowadziło się w cieście.
Na dużą stolnicę przesiej mąkę tworząc wulkan, posól go, potem zrób w środku krater, wbij jajko. Rozmąć je delikatnie, jednak nie niszcz krateru.
Zagotuj wodę, wrzuć masło do krateru, następnie wlej niewielką ilość wrzątku do środka i szybko mieszaj z mąką, wlej wodę z borówkami, kiedy woda połączy się z mąką, masłem i jajkiem dodaj znów wrzątek, zamieszaj. Czynność powtarzaj, aż stwierdzisz, że cała mąka łączy się w ciasto. Zagnieć je, pamiętaj, że lepiej, aby było rzadsze, niż za ciężkie i twarde.
Podziel ciasto na 4 części, 3 z nich schowaj do miseczki, potem przykryj ścierką. Ostatni kawałek ciasta rozwałkuj, jednak pamiętaj o posypaniu stolnicy i wałka odrobiną mąki.
W rozwałkowanym na mniej więcej 3-4mm cieście wycinaj za pomocą szklanki koła.
Na każde koło nałóż borówki, złóż je na pół i palcami zagnieć, tak aby borówki podczas gotowania nie wypadły na zewnątrz.
Kiedy ulepisz już wszystkie pierogi, nastaw wielki gar wody, posól ją i do gotującej się wody wrzuć część pierogów. Będą gotowe mniej więcej 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Wykładaj je na talerze, natomiast w miseczce podaj śmietanę, obok cukier. Pamiętaj, że nie wszyscy lubią je jeść na słodko, toteż będą mogli sami zadecydować, czy chcą je zjeść ze śmietana i cukrem, czy też tylko posypane cukrem pudrem.
PIEROGI Z BORÓWKAMI DLA MAŁYCH ŻARŁOKÓW
Prawie wszystkie dzieci lubią pierogi z borówkami, zatem serdecznie je polecamy naszym małym żarłokom! Pracy przy nich jest sporo, ale widok fioletowej uśmiechniętej twarzyczki…jest bezcenny!