SERNIK DYNIOWY
KOCHAMY SERNIKI! PRZECZYTALIŚMY MNÓSTWO PRZEPISÓW, BOWIEM SZUKALIŚMY TEGO KREMOWEGO, GŁADKIEGO A ZARAZEM PIECZONEGO. OBOWIĄZKOWO CHCIELIŚMY WYKORZYSTAĆ DYNIĘ, KTÓRA PRZYJECHAŁA Z NAMI Z WAWRZEŃCZYC.
To już drugie nasze danie z dynią kogigu, a co więcej ona jest wprost stworzona do delikatnych, lekko słodkich potraw. Sernik chodził za nami od dawna, zatem nie pozostało nam nic innego jak go upiec.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 2H
PORCJI:12
SKŁADNIKI
CIASTECZKOWY SPÓD
- 120 g MASŁA MASŁA
- 250 g HERBATNIKÓW
- 30 g CZARNEGO KAKAO
- 30 g CUKRU TRZCINOWEGO
CIASTO DYNIOWE NA SERNIK
- ŚREDNIEJ WIELKOŚCI DYNIA KOGIGU – OKOŁO 480 g ( MOŻE BYĆ TEŻ INNA ODMIANA DYNI)
- 100 ml MLEKA
- 1 kg SERA BIAŁEGO (U NAS KUBEŁKOWY – WŁOSZCZOWA)
- 250 ml MLEKA SKONDENSOWANEGO
- CUKRU WANILIOWEGO
- 100 g CUKRU KRYSZTAŁU
- 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
- 6 JAJEK
DYNIOWA POLEWA
- BIAŁA CZEKOLADA
- POMARAŃCZA
- 50 ml MLEKA SKONDENSOWANEGO
- 100 g DYNI KOGIGU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynię przekrój, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż stanie się miękka.
W tym czasie przełóż do robota kuchennego herbatniki i czarne kakao, rozpuść masło, dodaj do ciastek, potem miksuj aż wszystkie składniki sią połączą.
Aby uzyskać czarny kolor spodu użyliśmy czarne kakao firmy Dr Oetker, cena około 7 zł.
Dno tortownicy o średnicy około 22 cm – 24 cm wyłóż papierem do wypieków, później przesyp do niej masę herbatnikową i ugnieć dokładnie na ścianach i na dnie. Postaraj się, aby zrobić to dokładnie i równomiernie, następnie wstaw do lodówki na czas, kiedy będziesz robić masę sernikową.
Usuń pestki z upieczonej dyni, obierz ją, potem zmiksuj w kielichu do smoothie razem ze zwykłym i skondensowanym mlekiem. Kiedy uzyskasz gładką masę przelej ją do dużego kielicha, w którym wymieszasz całą masę serowo – dyniową.
Dodaj ser, cukier waniliowy, cukier kryształ, wsyp mąkę ziemniaczaną, później mieszaj przez minutę na średnich obrotach. Wbij jajka, wymieszaj na bardzo niskich obrotach. Przelej masę do foremki wyłożonej herbatnikami. Wlej po sam brzeg ciasteczkowej ściany.
Nagrzej piekarnik do 160°C, wstaw sernik na około 1h 15min, piecz na środkowej półce, potem wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki piekarnika, pozostaw do pełnego wystygnięcia.
W rondelku na bardzo małym ogniu, lub w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, następnie dodaj mleko skondensowane i dynię, wymieszaj.
Na tarce o małych oczkach zetrzyj skórkę z pomarańczy, później podziel ją na dwie części. Pierwszą dodaj do masy czekoladowo-dyniowej, natomiast drugą pozostaw do posypania po wierzchu.
Ciasto jest pyszne! Nigdy nie jedliśmy dyniowego sernika, a ten na długo pozostanie w naszej pamięci, chyba, że jeszcze przed zimą znowu wybierzemy się na farmę do Wawrzeńczyc i odwiedzimy Jedynie.
Zapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam
O! Dziękujemy i pozdrawiamy!
EKIPA ŻREM.PL