DYNIOWE RISOTTO
DYNIOWE CZASY NASTAŁY W ŻREMOWEJ KUCHNI, BOWIEM TEGO ŻÓŁTEGO, SŁODKIEGO, ORZECHOWEGO I NISKOKALORYCZNEGO WARZYWA KUPILIŚMY NA TARGU W WAWRZEŃCZYCACH MNÓSTWO.
Teraz gotujemy, pieczemy i miksujemy bajecznie pyszne dyniowe dania, zatem mamy zaszczyt przedstawić wam kolejną dynię…HOKKAIDO. Serdecznie polecamy farmę – targ rolny w Wawrzeńczycach, lub targ pietruszkowy w Krakowie, bowiem to właśnie tam można zakupić japońskie skarby. W małym tradycyjnym gospodarstwie rolnym uprawiane jest wszystko to co zapomniane i nietypowe, tak przynajmniej piszą o sobie JEdynie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS:45 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- PÓŁ DUŻEJ NIEBIESKIEJ DYNI HOKKAIDO LUB JEDNA MAŁA ( MOŻE BYĆ TEŻ INNA ODMIANA DYNI)
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- 2 ŁYŻKI MLECZKA KOKOSOWEGO
- 10 ŁYŻEK RYŻU ARBORIO
- 1,5 l ROSOŁU LUB WYWARU WARZYWNEGO
- 50 g TARTEGO GRANA PADANO
- SÓL PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynię przekrój, usuń nasiona, następnie wytnij żółtą część i posiekaj ją drobno.
Do garnka włóż masło, wlej 1/3 szklanki wody, przełóż pokrojoną dynię, gotuj przez 10 minut, jednak pamiętaj, aby nie przypalić dyni.
Kiedy woda odparuje, wsyp ryż arborio, potem mieszaj przez 2-3 minuty, później wlej około szklankę wywaru z warzyw lub rosołu.
Risotto wymaga prawie cały czas mieszania, jeśli wywar lekko wyparuje uzupełnij go i tak w koło Macieju, dodaj mleczko kokosowe.
Na tarce zetrzyj ser grana padano, potem odłóż go na bok.
Risotto jest prawie gotowe, kiedy ryż staje się miękki, lecz nie rozgotowany a płyny są w znacznym stopniu zredukowane. Wtedy czas na końcowy ruch, czyli wsypanie twardego sera startego na tarce. Całość dobrze wymieszaj, później wyłącz palnik.
DYNIOWE RISOTTO
Należy je wyłożyć w niewielkiej ilości na talerz, następnie możesz posypać posiekaną zieloną cebulką i starty serem. Nie podawaj gorącego, bowiem ryż mocno się nagrzewa i parzy w usta. Kiedy lekko obniży temperaturę jego konsystencja stanie się bardzie zwarta.
Jeśli przechowasz risotto w szczelnie zamkniętym naczyniu, w lodówce, następnego dnia możesz zabrać i zjeść je na lunch w pracy, jednak polecamy je podgrzać.
MAŁE ŻARŁOKI
Dyniowe risotto jest jest delikatne w smaku, toteż jeśli twoja pociecha lubi dynię, to danie również powinno zasmakować.