ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU
ZUPA, KTÓRĄ ROBIMY CZĘSTO O TEJ PORZE ROKU, A CO WIĘCEJ UŻYWAJĄC RÓŻNYCH ODMIAN DYŃ, JEDNAK DYNIA KOGIGU OKAZAŁA SIĘ BYĆ IDEALNĄ, ABY UZYSKAĆ AKSAMITNY KREM.
Kogigu, to japońska odmiana dyni piżmowej o orzechowym smaku, wyjątkowa, bowiem po upieczeniu można ją jeść ze skórką! Serdecznie polecamy farmę – targ rolny w Wawrzeńczycach, lub targ pietruszkowy w Krakowie, bowiem to właśnie tam można zakupić japońskie skarby. W małym tradycyjnym gospodarstwie rolnym uprawiane jest wszystko to co zapomniane i nietypowe, tak przynajmniej piszą o sobie JEdynie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS:45 MIN
PORCJI:6
SKŁADNIKI
- DYNIA KOGIGU OKOŁO 1 kg (LUB INNA ODMIANA DYNI)
- 4 MARCHEWKI
- 3 MANDARYNKI
- 2 CM ŚWIEŻEGO IMBIRU
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- 200 ml MLECZKA KOKOSOWEGO
- 3 ŁYŻECZKI CUKRU
- PÓŁ ŁYŻECZKI KURKUMY
- SÓL PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nagrzej piekarnik, potem na najniższej półce umieść brytfankę z wodą. Dynię przetnij na pół, usuń nasiona i wsadź do nagrzanego piekarnika, następnie zapiekaj przez 30 minut.
Marchewki obierz i potnij na cienkie kawałki, przełóż do garnka z wodą (1,2 l), później wsyp cukier, dodaj masło, imbir, kurkumę i gotuj przez 30 minut.
Usuń imbir z wywaru marchewkowego, wyciśnij sok z mandarynek, potem przygotuj mleczko kokosowe.
W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki na zupę: dynię (tutaj bez skórki), marchewkę, sok mandarynkowy oraz wywar marchewkowy, następnie miksuj dopóki, dopóty wszystko się nie wymiesza, następnie dodaj mleczko kokosowe, znów miksuj przez chwilę aż powstały krem stanie się gładki.
ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU
Podać możesz z:
- grzankami z bagietki muśniętymi masłem
- łyżką ubitej śmietany 30%
- groszkiem ptysiowym
Jeśli przechowasz zupę w szczelnie zamkniętym naczyniu, w lodówce, następnego dnia możesz zabrać i zjeść ja na lunch w pracy.
MAŁE ŻARŁOKI
Zupa z dyni jest słodziutka i aksamitna w smaku, toteż serdecznie polecamy ją dla naszych pociech. Co ważne dynia jest bardzo bogata w cynk, natomiast podobno u cukrzyków reguluje aktywność insuliny.