TORT NALEŚNIKOWY

TORT NALEŚNIKOWY

TORT NALEŚNIKOWY RAZEM Z CAŁĄ GRZYBOWĄ ARYSTOKRACJĄ, BOWIEM PRAWDZIWKÓW, PODGRZBKÓW I BOROWIKÓW JEST W NIM BEZ LIKU.

Grzybobranie, to forma relaksu, a co więcej serdecznie ją polecamy. Pogoda ostatnio dopisuje, zatem w naszych lasach pojawiły się grzyby. Mamy prawdziwki, podgrzybki, borowiki, maślaki i kurki wszystkie świeże i mega pachnące, więc sos grzybowy z ziemniakami, kaszą, czy makaronem będzie pyszny, jednak polecamy przygotowanie tortu naleśnikowego, on na prawdę wymiata!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 70 MIN

PORCJI:12

SKŁADNIKI

CIASTO NALEŚNIKOWE – 1 litr CIASTA, TO OKOŁO 13-15 NALEŚNIKÓW

  • 400 g MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • 800 ml MLEKA
  • 2 JAJKA
  • 30 ml OLEJU RZEPAKOWEGO
  • OLEJ DO SMAŻENIA

FARSZ GRZYBOWY

  • 600 g GRZYBÓW ( MIX – PRAWDZIWKÓW, BOROWIKÓW, PODGRZYBKÓW, MAŚLAKÓW, KUREK)
  • PÓŁ BIAŁEJ KAPUSTY
  • 3 CEBULE
  • 4 PŁASKIE ŁYŻECZKI SOLI
  • ŁYŻECZKA PIEPRZU MIELONEGO
  • 2 ŁYŻKI MASŁA

GRZYBY NA WIERZCH

  • 400 g GRZYBOWEGO MIXU
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • SÓL PIEPRZ
  • GAŁĄZKA SZAŁWII (OPCJONALNIE)

-ŻREM.PL –

– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pół kapusty potnij na mniejsze kawałki i wrzuć do osolonej wody, następnie ugotuj na miękko.

ŻREM.PL, TORT NALEŚNIKOWY

Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, cebulę obierz, później posiekaj.

ŻREM.PL, TORT NALEŚNIKOWY

Na patelnię wrzuć masło, najpierw usmaż grzyby, potem cebulę, muszą być miękkie.

ŻREM.PL, TORT NALEŚNIKOWY

W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, następnie miksuj dopóki, dopóty wszystko się nie wymiesza, bowiem powstała masa ma być gładka i lejąca. Usmaż naleśniki, jeśli chcesz możesz przed wylaniem masy na patelnię skropić ją olejem.


– ŻREM.PL –

Składniki na farsz przełóż do misy robota, następnie zmiksuj na drobno.

ŻREM.PL, TORT NALEŚNIKOWY

Dno naczynia żaroodpornego polej odrobiną oleju rzepakowego i rozsmaruj na nim łyżkę masła, potem układaj na przemian naleśniki i farsz.


– ŻREM.PL –

Naczynie umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 230°C, następnie zapiekaj przez około 35 minut.

ŻREM.PL, TORT NALEŚNIKOWY

Na maśle podsmaż pozostałe grzyby, które później możesz wyłożyć do dekoracji tortu. Do krojenia użyj dobrze naostrzonego noża. Ponieważ to całkiem spora porcja, a co więcej zjedzenie tak sytego posiłku to nie lada wyzwanie, spokojnie możesz przechować tort na dzień następny. Ponieważ można go śmiało zjeść na zimno, jest dobrą alternatywą na lunch w pracy.

Smacznego!


– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM

CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA


TORT NALEŚNIKOWY ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.