GOFRY Z OWOCAMI LEŚNYMI
GOFRY Z OWOCAMI, TYMI, KTÓRE AKURAT TRAFIĄ DO TWOJEJ KUCHNI. SŁOŃCE ŚWIECI, A W NASZYM OGRÓDKU KRZACZKI OBRODZIŁY, TOTEŻ POŻERAMY OWOCE PÓKI CZAS, BOWIEM JESIEŃ JUŻ TUŻ TUŻ.
Dzisiaj padało, nasza wyprawa po owoce do ogrodu była poświęceniem! Wróciliśmy przemoczeni, jednak w naszych miskach znalazły się: jeżyny, porzeczki, borówki, maliny i ostatnie truskawki, te już powoli się kończą. Nie pozostało nam nic innego, jak przygotować gofry i słodki serek…mniam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJI:6
SKŁADNIKI
- 160 g MĄKI PSZENNEJ
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- PÓŁ SZKLANKI OLEJU RZEPAKOWEGO
- PÓŁTORA SZKLANKI MLEKA
- 3 JAJKA
- ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- ŁYŻKA CUKRU KRYSZTAŁU
- 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
- MISECZKA OWOCÓW LEŚNYCH ORAZ OWOCÓW SEZONOWYCH
- 300 g SERA BIAŁEGO Z KUBEŁKA ( POLECAMY WŁOSZCZOWA)
- ŚMIETANKA 30% OPCJONALNIE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Owoce umyj pod bieżącą, zimną wodą, następnie odstaw do osuszenia.
Do miski przesiej mąkę, potem dodaj proszek do pieczenia.
Rozpuść masło, wsyp cukier kryształ, później połącz je z olejem rzepakowym i mlekiem. Oddziel żółtka od białek, następnie żółtka dodaj do mokrych składników, a białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
Teraz połącz suche składniki z mokrymi, potem delikatnie wmieszaj ubite białka.
W zależności od tego jakiego kształtu chcesz uzyskać gofry, wylewaj mniej lub więcej ciasta na gofrownicę, piecz około 3 minuty.
W miseczce wymieszaj ser biały z kubełka z cukrem pudrem, jeśli masz, dodaj 2 łyżki śmietanki 30%.
Przestudzone gofry smaruj serkiem, następnie posyp owocami i voilà!
GOFRY Z OWOCAMI LEŚNYMI
Najlepiej smarować je tuż przed pożarciem, wtedy będziemy mieć pewność, że nie nasiąkną wilgocią z serka. Gofry , to fajny pomysł na wspólny podwieczorek z dzieciakami, bowiem każde z nich będzie mogło wybrać te owoce, które najbardziej lubi. Przy tym zabawa będzie wyśmienita, a co więcej może dzięki niej twoja pociecha skosztuje nowych owocowych smaków!