WYTRAWNE GOFRY
WYTRAWNE I MEGA BURACZANE Z DUŻĄ ILOŚCIĄ SERKA KOZIEGO, A CO WIĘCEJ LEKKO SŁONE I CHRUPIĄCE.
Gofry, to smak naszego dzieciństwa, posypane cukrem pudrem i okraszone owocami sezonowymi. Ba! Nadal są bardzo popularne, a w szczególności w nadmorskich kurortach. Podawane z bitą śmietaną i różnymi frużelinami oraz posypkami, jednak czemu by nie zjeść gofrów, które będą nietuzinkowe? A do tego wszystkiego będą z gorgonzolą i rozmarynem!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJI:6
SKŁADNIKI
GOFRY – OKOŁO 14 SZTUK
- 600 g MĄKI PSZENNEJ
- 170 g OLEJU RZEPAKOWEGO
- 3 SZKLANKI MLEKA
- 6 JAJEK
- ŚWIEŻO TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- SÓL
- SUSZONY ROZMARYN
- 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
DODATKI
- 3 BURAKI CZERWONE
- 200 g LIŚCI BOTWINKI
- 100 g GORGONZOLI
- 400 g SERKA BIAŁEGO Z KUBEŁKA
- 100 g SERA KOZIEGO
- 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- ŁYŻKA PESTO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki umyj pod bieżącą, zimną wodą, obierz, następnie zetrzyj na cieniutkie plasterki.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, potem wsyp po pół łyżeczki tłuczonego: pieprzu, rozmarynu oraz soli.
Oddziel białka od żółtek, następnie ubij je na sztywno z odrobiną soli. Olej rzepakowy połącz z mlekiem, dodaj do żółtka, potem wymieszaj rózgą.
Teraz połącz suche składniki z mokrymi oraz delikatnie wmieszaj ubite białka.
W zależności od tego jakiego kształtu chcesz uzyskać gofry, wylewaj mniej lub więcej ciasta na gofrownicę, piecz około 3 minuty. My lubimy bardziej przypieczone, toteż trzymamy je dłużej.
W miseczce wymieszaj ser biały z kubełka z serem kozim, potem dopraw solą. Oliwę z oliwek wymieszaj razem z pesto.
Przestudzone gofry smaruj serkiem, następnie ułóż opłukane liście botwinki, na niej cieniutkie plasterki buraka czerwonego.
Gorgonzolę pokrusz i posyp z wierzchu, potem całość polej oliwą z pesto i voilà!
Najlepiej smarować je tuż przed konsumpcją, wtedy będziemy mieć pewność, że nie nasiąkną wilgocią. Gofry , to fajny pomysł na wspólny wieczór z przyjaciółmi, bowiem możesz przygotować je wcześniej, a w miseczkach na stole umieścić różne składniki. Wspólne przygotowanie gofrów może uatrakcyjnić przyjęcie, a ty dzięki temu nie spędzisz zbyt wiele czasu w kuchni.