WYTRAWNE GOFRY

WYTRAWNE GOFRY

WYTRAWNE I MEGA BURACZANE Z DUŻĄ ILOŚCIĄ SERKA KOZIEGO, A CO WIĘCEJ LEKKO SŁONE I CHRUPIĄCE.

Gofry, to smak naszego dzieciństwa, posypane cukrem pudrem i okraszone owocami sezonowymi. Ba! Nadal są bardzo popularne, a w szczególności w nadmorskich kurortach. Podawane z bitą śmietaną i różnymi frużelinami oraz posypkami, jednak czemu by nie zjeść gofrów, które będą nietuzinkowe? A do tego wszystkiego będą z gorgonzolą i rozmarynem!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN

PORCJI:6

SKŁADNIKI

GOFRY – OKOŁO 14 SZTUK

  • 600 g MĄKI PSZENNEJ
  • 170 g OLEJU RZEPAKOWEGO
  • 3 SZKLANKI MLEKA
  • 6 JAJEK
  • ŚWIEŻO TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
  • SÓL
  • SUSZONY ROZMARYN
  • 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

DODATKI

  • 3 BURAKI CZERWONE
  • 200 g LIŚCI BOTWINKI
  • 100 g GORGONZOLI
  • 400 g SERKA BIAŁEGO Z KUBEŁKA
  • 100 g SERA KOZIEGO
  • 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
  • ŁYŻKA PESTO

ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - FOTOGRAFIA KULINARNA - FOTOGRAFIA PRODUKTOWA - WYTRAWNE GOFRY - GOFRY - BURAKI CZERWONE - BOTWINKA - SER KOZI - SER BIAŁY - PESTO - ROZMARYN - GORGONZOLA - CIASTO NA GOFRY
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Buraki umyj pod bieżącą, zimną wodą, obierz, następnie zetrzyj na cieniutkie plasterki.

ŻREM.PL, WYTRAWNE GOFRY,

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, potem wsyp po pół łyżeczki tłuczonego: pieprzu, rozmarynu oraz soli.

ŻREM.PL, WYTRAWNE GOFRY,

Oddziel białka od żółtek, następnie ubij je na sztywno z odrobiną soli. Olej rzepakowy połącz z mlekiem, dodaj do żółtka, potem wymieszaj rózgą.

ŻREM.PL, WYTRAWNE GOFRY,

Teraz połącz suche składniki z mokrymi oraz delikatnie wmieszaj ubite białka.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - FOTOGRAFIA KULINARNA - FOTOGRAFIA PRODUKTOWA - WYTRAWNE GOFRY - GOFRY - BURAKI CZERWONE - BOTWINKA - SER KOZI - SER BIAŁY - PESTO - ROZMARYN - GORGONZOLA - CIASTO NA GOFRY
– ŻREM.PL –

W zależności od tego jakiego kształtu chcesz uzyskać gofry, wylewaj mniej lub więcej ciasta na gofrownicę, piecz około 3 minuty. My lubimy bardziej przypieczone, toteż trzymamy je dłużej.

ŻREM.PL, WYTRAWNE GOFRY,

W miseczce wymieszaj ser biały z kubełka z serem kozim, potem dopraw solą. Oliwę z oliwek wymieszaj razem z pesto.

ŻREM.PL, WYTRAWNE GOFRY,

Przestudzone gofry smaruj serkiem, następnie ułóż opłukane liście botwinki, na niej cieniutkie plasterki buraka czerwonego.

ŻREM.PL, WYTRAWNE GOFRY,

Gorgonzolę pokrusz i posyp z wierzchu, potem całość polej oliwą z pesto i voilà!


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - FOTOGRAFIA KULINARNA - FOTOGRAFIA PRODUKTOWA - WYTRAWNE GOFRY - GOFRY - BURAKI CZERWONE - BOTWINKA - SER KOZI - SER BIAŁY - PESTO - ROZMARYN - GORGONZOLA - CIASTO NA GOFRY
– ŻREM.PL –

Najlepiej smarować je tuż przed konsumpcją, wtedy będziemy mieć pewność, że nie nasiąkną wilgocią. Gofry , to fajny pomysł na wspólny wieczór z przyjaciółmi, bowiem możesz przygotować je wcześniej, a w miseczkach na stole umieścić różne składniki. Wspólne przygotowanie gofrów może uatrakcyjnić przyjęcie, a ty dzięki temu nie spędzisz zbyt wiele czasu w kuchni.

UDANEJ IMPREZKI!


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - FOTOGRAFIA KULINARNA - FOTOGRAFIA PRODUKTOWA - WYTRAWNE GOFRY - GOFRY - BURAKI CZERWONE - BOTWINKA - SER KOZI - SER BIAŁY - PESTO - ROZMARYN - GORGONZOLA - CIASTO NA GOFRY
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

SALAMI – PIZZA PO ŻREMOWEMU

SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI


WYTRAWNE GOFRY ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.