TARTA RUSTYKALNA
TARTA, BOWIEM SZYBKA I ŁATWA, A KRUCHA I PEŁNA OWOCÓW!
Dzisiaj chrzciny, obiecaliśmy upiec ciasto. Tarta rustykalna wydawała się być wyzwaniem, jednak musimy przyznać, jest bardzo łatwa do przygotowania. Z owoców sezonowych, czyli aktualnie śliwek i gruszek, jednak możesz wypełnić ją czym tylko zechcesz, najważniejsze jest ciasto. Nasze, nieskromnie muszę przyznać jest rewelacyjne, kruche i delikatne, a co więcej mega lekkie!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 80 MIN
PORCJI:12
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g MĄKI TORTOWEJ
- 120 g MASŁA
- JAJKO
- 2 ŁYŻKI CUKRU
- 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
NADZIENIE
- JAJKO
- 300 g SERKA BIAŁEGO Z KUBEŁKA
- 1/3 SZKLANKI CUKRU TRZCINOWEGO
- CUKIER WANILIOWY
- 5 DUŻYCH ŚLIWEK PLUS 2 ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO
- ŁYŻKA MASŁA
- 2 GRUSZKI
- GARŚĆ MIGDAŁOWYCH PŁATKÓW
- JAJKO
- 4 ŁYŻKI POWIDŁA ŚLIWKOWEGO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.
Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, wsyp dwie łyżki cukru kryształu, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki uzyskasz jednolite ciasto.
Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 20 – 30 minut.
W tym czasie umyj śliwki i gruszki pod bieżącą wodą, usuń pestki, potem śliwki potnij na ósemki, a gruszki, obierz jeśli chcesz i pokrój w plasterki.
Masło wyłóż na patelnię, na małym ogniu doprowadź do jego rozpuszczenia, następnie dodaj śliwki, posyp je cukrem trzcinowym, wymieszaj i pozostaw na 5-7 minut na małym ogniu. Kiedy puszczą sok, to znak, że już są gotowe.
W miseczce umieść ser biały oraz cukier trzcinowy, cukier waniliowy i cynamon potem dodaj jajko i wymieszaj.’
TARTA I JEJ WYKONANIE
Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj bezpośrednio na papierze do wypieków na grubość około 0,5 – 0,7 cm, potem środek ciasta posmaruj powidłem śliwkowym. Pamiętaj, że około 5 cm od rantu musi pozostać bez powidła. Kształt nie ma znaczenia, jednak my staraliśmy się uzyskać koło.
Na powidło wyłóż masę serową, później poukładaj na przemian gruszki i odsączone śliwki.
Teraz czas na zawijanie brzegów, nic prostszego! Podnieś delikatnie brzeg i nałóż go na farsz, jeśli ciasto będzie samo układać się na zakładkę, nie martw się i dalej zawijaj.
Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem, następnie całość posyp migdałowymi płatkami, dodatkowo możesz oprószyć ciasto cukrem trzcinowym. Nie przesadź z cukrem, pamiętaj, że owoce są słodkie!
Tartę wsadź na 25 minut, do piekarnika nagrzanego do 180°, prawie najniższą półkę, potem zmniejsz temperaturę do 160°C, przełóż ciasto na środkową półkę i piecz, aż ciasto się zarumieni, a owoce lekko przypieką.
Ciasto po wyciągnięciu jest rumiane i chrupiące, jeśli chcesz możesz podać je z waniliowymi lodami…a może to byłaby już rozpusta?