BRUSCHETTA Z KURKAMI
BRUSCHETTA, TO GRZANKI Z PUSZYSTEGO PIECZYWA, A CO WIĘCEJ SŁODKIE, ŚWIEŻE POMIDORY WYMIESZANE Z BAZYLIĄ, OLIWĄ Z OLIWEK I CZOSNKIEM. TO TRADYCYJNA WERSJA, MY CHCEMY KUREK!
Kurki w tym roku obrodziły, możesz je kupić w każdym sklepie, na każdym dzikim stoisku przy głównych trasach, a bardziej ambitni mogą zebrać je sami…w lesie. Jednak polecamy te sprawdzone…ze sklepu, jeśli nie jesteś grzybiarzem z dziada pradziada.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN
PORCJI:8
SKŁADNIKI
- 0,5 kg KUREK
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- 400 g ŚMIETANY 18%
- CHLEB PSZENNY (PUSZYSTY)
- CEBULA DYMKA
- ŚWIEŻO TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- SÓL
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurki umyj pod bieżącą zimną wodą, jeśli będą większe przetnij je na pół.
Chleb pokrój na kromki o grubości około 2 cm, następnie włóż je do tostera, na grill lub do rozgrzanego do 80°C piekarnika i podpiecz na złoto.
Na patelnię wrzuć masło, kurki, popieprz i posól, potem mieszaj co chwilkę, aby nie przypalić.
Kiedy kurki zmiękną zmniejsz ogień i pozostaw na 3 minuty na bardzo małym ogniu.
Cebulę dymkę umyj pod bieżącą, zimną wodą i poszatkuj, potem dopraw śmietanę – solą i tłuczonym pieprzem.
Każdą grzankę posmaruj śmietaną i wyłóż na niej maślane kurki, później całość posyp pokrojoną zieloną cebulką.
Jeśli chcesz aby twoja bruschetta była bardziej fit, możesz użyć jogurtu greckiego, którego jesteśmy fanami. Jednak do tej przekąski zdecydowanie polecam śmietanę, jest słodsza i dużo lepiej komponuje się z maślanymi kurkami.
TERAZ POŻERAJ!
Jeśli posmakowała ci bruschetta z kurkami, zachęcamy do przygotowania tej tradycyjnej, na którą przepis znajdziesz tutaj:
Bruschetta to świetna przystawka, grzanki możesz przygotować wcześniej, podać w koszyczku, a w miseczkach umieść składniki. Zatem, to kolejny pomysł na stół szwedzki i wspólne plotkowanie na przyjęciu ze znajomymi!