SAŁATKA Z BOBEM
SAŁATEK NIGDY ZA WIELE, BOBU TEŻ! SAŁATKA Z BOBEM TO DOBRY POMYSŁ NA MAŁĄ PRZYSTAWKĘ, LUNCH LUB DODATEK DO GRILLOWANYCH WARZYW.
Sałatek znamy wiele, tak na prawdę przy odrobinie szczęścia po wrzuceniu kilku składników do michy i wymieszaniu z dobrym dressingiem prawie każda wychodzi smaczna, a co więcej zdrowa! Jednak jak trafić na to szczęście? A właśnie tak! Sami się przekonajcie! Do obierania bobu polecam dobry film albo chociaż serial!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10MIN (PLUS OBIERANIE BOBU)
CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- 1/2 kg BOBU (ŚWIEŻEGO LUB MROŻONEGO)
- CZERWONA CEBULA
- SEREK BLUE
- 4 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI ZIEMNIAKI
- ŚWIEŻY KOPEREK
- 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- CYTRYNA
- ŁYŻKA ORZESZKÓW PINIOWYCH
- SZCZYPIOREK
- TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- SÓL
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bób ugotuj al dente, potem obierz go ze skórki.
Umyte ziemniaki potnij w plastry i wrzuć do osolonej wody, następnie gotuj aż zrobią się miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedź je, później zalej zimną wodą.
Czerwoną cebulę obierz, potem pokrój w piórka.
Koperek opłucz pod bieżącą, zimną wodą i wrzuć do blendera, dodaj oliwę z oliwek, orzeszki piniowe i wlej sok z połowy cytryny, potem zmiksuj. Dodaj sól i pieprz wedle upodobań.
SAŁATKA Z BOBEM NA TALERZU…
Na dużym płaskim talerzu ułóż na przemian ziemniaki, bób, polej odrobiną koperkowego pesto, posyp piórkami cebuli i ułóż kolejną warstwę ziemniaków, bobu i cebuli, znów polej pesto. Serek blue porwij w rękach, następnie posyp z wierzchu.
Całość polej jeszcze raz koperkowym pesto, posyp odrobiną świeżego koperku, oprósz pieprzem i posiekanym szczypiorkiem, natomiast z boku na talerzy ułóż kawałek cytryny.
SMACZNEGO!
JEŚLI LUBISZ BÓB, TO POLECAMY NASZĄ PASTĘ DO CHLEBA!
POLECAMY DO POŻARCIA
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM