SOS SRIRACHA

SOS SRIRACHA

SOS SRIRACHA – TAJSKI SOS Z PAPRYCZEK CHILLI – NA SAMĄ MYŚL MIELIŚMY CIARKI, JEDNAK TRZEBA BYŁO SPRÓBOWAĆ…

Ponieważ dostaliśmy w prezencie dużo sycylijskich pomidorów, a przecież wszyscy wiedzą, że pomidory lubią ogień, ekipa ŻREM zarządziła gotowanie sosu sriracha! A więc do dzieła!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN

PORCJI: 1

SKŁADNIKI

JEDNAK…ZMIERZYLIŚMY SIŁY NA ZAMIARY…PAPRYCZEK CHILLI BĘDZIE MNIEJ… SOS SRIRACHA UCZY POKORY…

  • PÓŁ SZKLANKI PASSATY POMIDOROWEJ (PRZECIERU)
  • 2 CZERWONE PAPRYKI
  • 4 PAPRYCZKI CHILLI
  • 5 ZĄBKÓW CZOSNKU
  • 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
  • 2 ŁYŻKI OLEJU SEZAMOWEGO
  • 3 ŁYŻKI MIODU (U NAS MNISZKOWY, ALE MOŻE BYĆ KAŻDY – JASNY, NP. WIELOKWIATOWY)
  • 2 ŁYŻKI OCTU RYŻOWEGO
  • ŁYŻKA SOSU SOJOWEGO
  • TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
  • SÓL

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, FOTOGRAFIA PRODUKTOWA, GASPACHIO, POMIDOROWA, ZUPA, CHŁODNIK, POMIDOROWY CHŁODNIK, CHŁODNIK Z POMIDORÓW, SOS SRIRACHA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Czerwoną paprykę opłucz pod bieżącą, zimną wodą, następnie pokrój drobną kostkę.

ŻREM.PL, SOS SRIRACHA

Umyte papryczki chilli przekrój na pół, potem oczyść z pestek, pamiętaj! załóż rękawiczki!

ŻREM.PL, SOS SRIRACHA

Przygotuj dużą patelnie, wlej olej sezamowy i oliwę z oliwek, później dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż go na małym ogniu.

ŻREM.PL, SOS SRIRACHA

Po chwili dodaj pokrojoną czerwoną paprykę i chilli, zamieszaj, następnie wlej ocet ryżowy i sos sojowy.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, FOTOGRAFIA PRODUKTOWA, SOS SRIRACHA,, CZERWONA PAPRYKA, CHILLI, MIÓD, SOS POMIDOROWY, PRZECIER,
– ŻREM.PL –

Kolejno dodaj przecier pomidorowy i miód, potem dokładnie zamieszaj i pozostaw na średnim ogniu przez około 10 minut.

ŻREM.PL, SOS SRIRACHA

Na sam koniec pozostaw doprawienie solą i tłuczonym pieprzem, jeśli zrobisz większą porcję sosu, rozlej ją do małych butelek, mocno zakręć i odstaw na desce do góry dnem. Odczekaj, aż butelki staną się zimne, następnie odwróć je i schowaj szafki. Sos sriracha to świetny dodatek do różnych dań, zarówno do zup, jak i do warzyw, czy makaronów.

SOS SRIRACHA MOŻESZ WYKORZYSTAĆ DO:

Gazpacho (gaspachio)

Pikantne, mocno pomidorowe i lekko słodkie o aksamitnej konsystencji, idealne na zimno w upalny, letni dzień.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, FOTOGRAFIA PRODUKTOWA, GASPACHIO, POMIDOROWA, ZUPA, CHŁODNIK, POMIDOROWY CHŁODNIK, CHŁODNIK Z POMIDORÓW, SRIRACHA
– ŻREM.PL –

PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM

Idealne danie na wieczór z przyjaciółmi, a co więcej możesz przygotować je w 15 minut przed ich przyjściem i tylko wrzucić piersi z indyka do piekarnika tuż przed kolacją.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, FOTOGRAFIA PRODUKTOWA, SOS SRIRACHA,, CZERWONA PAPRYKA, CHILLI, MIÓD, SOS POMIDOROWY, PRZECIER, PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

MORELOWY CHUTNEY

PORA NA PORA


SRIRACHA SOS ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.