PIKANTNE GASPACHIO
PIKANTNE, MOCNO POMIDOROWE I LEKKO SŁODKIE GASPACHIO (GAZPACHO) O AKSAMITNEJ KONSYSTENCJI, IDEALNE W UPALNY LETNI DZIEŃ.
Polecamy je na ciepło, ale przyznajemy się, że pożarliśmy je na zimno, ponieważ było przepyszne i nie mogliśmy się już doczekać, aż je zjemy!
Uwielbiamy lekko ostre potrawy i taka właśnie wyszła nam nasza zupa. Nie bójmy się powiedzieć o niej pomidorowa! Taka właśnie była! Pikanterii dodał sos sriracha, który przygotowaliśmy wcześniej, a to wszystko dzięki temu, że nasz paszenóg obdarował nas sycylijskimi, mięsistymi i słodkimi pomidorkami. Zatem jak się domyślacie, to był pomidorowy tydzień!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- 1,5 kg POMIDORKÓW SYCYLIJSKICH
- CZERWONA PAPRYKA
- CEBULA
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- 100 ml SOSU SRIRACHA (DOMOWEJ ROBOTY, ZATEM SKLEPOWEGO 3 ŁYŻKI)
- 4 ŁYŻKI ŚMIETANY
- GARŚĆ ŚWIEŻEJ BAZYLII
- ŁYŻECZKA OREGANO ( ŚWIEŻE LUB SUSZONE)
- ŁYŻECZKA MIELONEJ SŁODKIEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- SÓL
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę obierz i pokrój drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, następnie przełóż do dużej, wysokiej patelni. Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, potem opłucz pomidorki pod bieżącą wodą i przerzuć na patelnię.
Umytą czerwoną paprykę pokrój na małe kawałki, dorzuć do pomidorków, później duś wszystko na średnim ogniu przez około 20 minut.
W międzyczasie dodaj mieloną paprykę, oregano i połowę posiekanej bazylii do naszej pomidorowej pulpy, następnie dokładnie zamieszaj.
Uduszoną pulpę pomidorowo-paprykową przelej przez sitko, potem pozostałość wrzuć do robota kuchennego lub blendera i zmiksuj na gładko.
Powstałą masę przetrzyj przez sitko, później połącz z pomidorowym sokiem, zamieszaj.
Dopraw solą i tłuczonym czarnym pieprzem, później czas na decyzję, czy jesz na zimno, czy na ciepło.
PIKANTNE GASPACHIO (GAZPACHO) NAJLEPIEJ…
…przelej do miseczek lub głębokich talerzy, wyłóż po łyżce śmietany, przybierz pokrojonymi pomidorkami, posiekaną świeżą bazylią, potem oprósz jeszcze raz delikatnie tłuczonym pieprzem.
Pikantne gaspachio, to świetna alternatywa na drugie śniadanie, jeśli tylko uratujesz ją przed całkowitym pożarciem przez domowników. Przelej ją do słoika lub szklanej butelki, szczelnie zamknij, następnie włóż na noc do lodówki. To także olbrzymia bomba witaminowa, zatem uratuj choć jeden słoik dla siebie!
Wyśmienite.. Chciałem też sprawdzić na zimno ale nie zdążyło się schłodzić 😉 Może następnym razem uda się zostawić trochę na później.. 😀
SMACZNEGO ŻARCIA DO POŻARCIA!