PASTA RYBNA
PASTA RYBNA, TO ŚWIETNA ALTERNATYWA DLA CODZIENNYCH, DOSTĘPNYCH W SKLEPACH WĘDLIN I SERÓW PAKOWANYCH PRÓŻNIOWO, A CO WIĘCEJ DUŻO, DUŻO ZDROWSZA I PEŁNA WITAMIN TAK BARDZO POTRZEBNYCH DLA NASZEGO ORGANIZMU.
Czasy się zmieniają, a wraz z nimi modniejsze staje się jedzenie ryb. Na naszym rynku, jest coraz większy wybór, zatem czemu by ich nie wypróbować? Tym razem trewal i miętus. Obie ryby zakupione zostały w sklepie przy plaży od mega miłej i sympatycznej pani, która chyba całe swoje życie poświęciła stworom morskim. Ubolewała nad zakazem połowu przez naszych rybaków, którzy aktualnie zmuszeni są do zakupu ryb u sąsiadów – polityka…
Jeśli tylko odwiedzicie Ustronie Morskie polecamy zaglądnąć do tego sklepiku, wyglądem nie zachęca, ale obsługa prima sort! Link do google maps tutaj!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN
PORCJI: 1
SKŁADNIKI
- TUSZA WĘDZONEGO TREWALA
- TUSZA WĘDZONEGO MIĘTUSA
- KOSTKA SERA BIAŁEGO (400 g)
- CYTRYNA
- JOGURT GRECKI (200 g)
- DUŻA CEBULA
- GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI
- SÓL
- PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początek najmniej przyjemna część, czyli obieranie i usuwanie ości, to zdecydowanie najbardziej czasochłonna czynność, a do tego zapach naszych dłoni…bezcenny!
Jeśli chcesz się pozbyć tego zapaszku nalej letniej wody do miseczki, wrzuć do niej kawałek cytryny i dokładnie obmyj nim całe opuszki palców.
Ser biały przełóż do dużej miski, następnie za pomocą widelca rozdrobnij go.
Obraną cebulę drobno posiekaj , potem dorzuć ją do miski z serem.
Oczyszczoną z ości rybę podziel na mniejsze kawałki, później dorzuć do miski.
Z tych dwóch ryb zdecydowanie polecamy trewala, mięsisty i delikatny w smaku, a co więcej bardzo łatwo usuwa się z niego duże ości. Nieco gorzej jest z miętusem, dużo tłustszym i bogatszym w ości, zatem nie tak łatwym do obrania. Obie ryby rewelacyjnie nadają się do pasty rybnej
Teraz dodaj jogurt grecki, potem dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Utłucz 5-6 ziarenek pieprzu w moździerzu, następnie wrzuć do pasty rybnej, ponownie wymieszaj. Dodaj sól, jednak uważaj z nią, ponieważ wędzone ryby lubią być słone. Na samym końcu skrop pastę sokiem z cytryny, zatem ostatnie mieszanie i gotowe!
Pastę rybną nałóż na pajdy świeżego chleba, później całość posyp natką pietruszki i ozdób połową plasterka cytryny…wygląda bosko, a smakuje niebiańsko!