PASTA RYBNA

PASTA RYBNA

PASTA RYBNA, TO ŚWIETNA ALTERNATYWA DLA CODZIENNYCH, DOSTĘPNYCH W SKLEPACH WĘDLIN I SERÓW PAKOWANYCH PRÓŻNIOWO, A CO WIĘCEJ DUŻO, DUŻO ZDROWSZA I PEŁNA WITAMIN TAK BARDZO POTRZEBNYCH DLA NASZEGO ORGANIZMU.

Czasy się zmieniają, a wraz z nimi modniejsze staje się jedzenie ryb. Na naszym rynku, jest coraz większy wybór, zatem czemu by ich nie wypróbować? Tym razem trewal i miętus. Obie ryby zakupione zostały w sklepie przy plaży od mega miłej i sympatycznej pani, która chyba całe swoje życie poświęciła stworom morskim. Ubolewała nad zakazem połowu przez naszych rybaków, którzy aktualnie zmuszeni są do zakupu ryb u sąsiadów – polityka…

ŻREM.PL, PASTA RYBNA, TREWAL, MIĘTUS

Jeśli tylko odwiedzicie Ustronie Morskie polecamy zaglądnąć do tego sklepiku, wyglądem nie zachęca, ale obsługa prima sort! Link do google maps tutaj!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN

PORCJI: 1


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, FOTOGRAFIA PRODUKTOWA, PASTA RYBNA, RYBY WĘDZONE, MORZE, MIĘTUS, TREWAL
– ŻREM.PL –

SKŁADNIKI

  • TUSZA WĘDZONEGO TREWALA
  • TUSZA WĘDZONEGO MIĘTUSA
  • KOSTKA SERA BIAŁEGO (400 g)
  • CYTRYNA
  • JOGURT GRECKI (200 g)
  • DUŻA CEBULA
  • GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI
  • SÓL
  • PIEPRZ

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, FOTOGRAFIA PRODUKTOWA, PASTA RYBNA, RYBY WĘDZONE, MORZE, MIĘTUS, TREWAL
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na początek najmniej przyjemna część, czyli obieranie i usuwanie ości, to zdecydowanie najbardziej czasochłonna czynność, a do tego zapach naszych dłoni…bezcenny!

ŻREM.PL, PASTA RYBNA, TREWAL, MIĘTUS

Jeśli chcesz się pozbyć tego zapaszku nalej letniej wody do miseczki, wrzuć do niej kawałek cytryny i dokładnie obmyj nim całe opuszki palców.

ŻREM.PL, PASTA RYBNA, MIĘTUS, TREWAL

Ser biały przełóż do dużej miski, następnie za pomocą widelca rozdrobnij go.

ŻREM.PL, PASTA RYBNA, TREWAL, MIĘTUS

Obraną cebulę drobno posiekaj , potem dorzuć ją do miski z serem.

ŻREM.PL, PASTA RYBNA, TREWAL, MIĘTUS

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, FOTOGRAFIA PRODUKTOWA, PASTA RYBNA, RYBY WĘDZONE, MORZE, MIĘTUS, TREWAL
– ŻREM.PL –

Oczyszczoną z ości rybę podziel na mniejsze kawałki, później dorzuć do miski.

ŻREM.PL, PASTA RYBNA, TREWAL, MIĘTUS

Z tych dwóch ryb zdecydowanie polecamy trewala, mięsisty i delikatny w smaku, a co więcej bardzo łatwo usuwa się z niego duże ości. Nieco gorzej jest z miętusem, dużo tłustszym i bogatszym w ości, zatem nie tak łatwym do obrania. Obie ryby rewelacyjnie nadają się do pasty rybnej

ŻREM.PL, PASTA RYBNA, TREWAL, MIĘTUS

Teraz dodaj jogurt grecki, potem dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

ŻREM.PL, PASTA RYBNA, TREWAL, MIĘTUS

Utłucz 5-6 ziarenek pieprzu w moździerzu, następnie wrzuć do pasty rybnej, ponownie wymieszaj. Dodaj sól, jednak uważaj z nią, ponieważ wędzone ryby lubią być słone. Na samym końcu skrop pastę sokiem z cytryny, zatem ostatnie mieszanie i gotowe!

ŻREM.PL, PASTA RYBNA, TREWAL, MIĘTUS

Pastę rybną nałóż na pajdy świeżego chleba, później całość posyp natką pietruszki i ozdób połową plasterka cytryny…wygląda bosko, a smakuje niebiańsko!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA KULINARNA, FOTOGRAFIA PRODUKTOWA, PASTA RYBNA, RYBY WĘDZONE, MORZE, MIĘTUS, TREWAL
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

CHLEB ŻYTNI OD Ż

CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA


PASTA RYBNA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.